Nagyon elszállt a karácsonyi menü ára

nlc | 2020. December 12.
Bődületesen megdrágultak az ünnepi menü alapanyagai.

Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum számításai szerint, a dió és a mák a drágulás legnagyobb vesztese: éves átlagáruk 10 év leforgása alatt több mint 100 százalékkal emelkedett.

A fejeskáposzta kilós átlagára ugyanezen az időintervallumon 75, míg a sertéscomb kilója 39 százalékkal nőtt. Az élő ponty kilós átlagára pedig egy évtized alatt körülbelül 24 százalékkal emelkedett.

A karácsonyi menünk legfőbb hozzávalóiért 2010-ben 8 520 forintot kellet kifizetni. 2015-ben viszont ugyanezekért a hozzávalókért már 10 857 forintot. 2020-ban ehhez képest már 13 538 forintért tudjuk beszerezni a fenti alapanyagokból a karácsonyi ebédhez szükséges mennyiségeket.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Hangolódj az Adventre az nlc-vel!

Exit mobile version