nlc.hu
Mézeskalács

A magas dióár okai

Emiatt van most horroráron a dió – veszélyben a karácsonyi bejgli és zserbó!

Az egész országban tömegesen pusztul a diótermés, A gyenge szezon miatti brutál árak lassan odavezetnek, hogy luxus lesz a kedvenc karácsonyi diós édességünk.

Mint arról korábban írtunk, nagyon elszállt idén a dió ára. Van, ahol 5 ezer forintot vagy még többet is elkérnek kilójáért. A diót sok helyen bakteriális betegségek támadták meg, a tavaszi fagyok is megtizedelték, mindemellett a magyarországi dióültetvényeken jelentős károkat okozott a nyugati dióburok-fúrólégy. Az invazív kártevő által okozott pusztítást az ország minden részéből jelezték a gazdálkodók. 

bejgli

Veszélyben a karácsonyi bejgli a magas dióár miatt (Fotó: MTI / Sóki Tamás)

Gyakorlatilag már az egész országban tömegesen jelen van a kártevő, mindössze Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye tekinthető viszonylag kevésbé fertőzöttnek – írja az Agroinform.hu. A gazdák a lehullott termés folyamatos összeszedésével igyekszenek menteni, ami menthető. Amennyiben ugyanis a buroktól időben megszabadítják a csonthéjas termést, a dióbél kisebb eséllyel károsodik.

A hazánkban megállíthatatlanul terjedő kártevő, nyugati dióburok-fúrólégy egyébként az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó területéről származik, Magyarországon 2011 óta van jelen. A kártevő nőstényei a megtermékenyítést követően a tojásaikat a dió zöld burkába süllyesztik, a kikelt lárvák ezt a zöld burkot rágják. A lárvák növekedésével a dió felpuhuló burkán egyre nagyobb fekete foltok jelennek meg, amelyek végül gyakran az egész felületre kiterjednek.

Hangolódj az adventre az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top