Mézeskalács

3 recept a karácsonyi mákos gubára – mennyei desszertek egy kis csavarral

Mennyei gubák az ünnepi asztalra.

Diós-almás guba

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 8 kifli (lehet kissé szikkadt is)
  • 6-7 dl tej
  • 20 dkg darált dió
  • fél citrom reszelt héja
  • 12 dkg porcukor + ízlés szerint a tálaláshoz, de használhatunk mézet is

Az almához:

  • 4 alma
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 4-5 dkg cukor

Megmossuk, meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk az almákat. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük az almát, a citromhéjat és a cukrot. Félpuhára pároljuk, majd félretesszük hűlni. A kifliket felkarikázzuk, és egy tálba halmozzuk őket. A tejet a cukorral felforraljuk, majd rácsurgatjuk a kiflidarabokra. A diót elkeverjük a citromhéjjal, majd óvatosan megforgatjuk benne a megáztatott kifliket. Így is fogyasztható, de aki úgy jobban szereti, tegye be 5-8 percre a sütőbe. Ilyenkor is belekeverhetjük a megpárolt almát, de tálaláskor is ráhalmozhatjuk ízlésesen az adagokra. Mézzel, porcukorral vagy vaníliasodóval tálaljuk.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Mákosguba-felfújt

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

  • 3 ek. cukor
  • 4-5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg mák
  • 4 (szikkadt) kifli

Hab:

  • 2 ek. cukor
  • forma kikenéséhez vaj
  • 2 tojásfehérje
  • forma kikenéséhez zsemlemorzsa
  • fél üveg (kb. 20 dkg) meggybefőtt

Elkészítése:

A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.

A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.

Hagyományos mákos guba receptje

Hozzávalók 4 főre:

  • 10 kifli
  • 5 dl tej
  • 5 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj

Elkészítése:

A lehetőleg 1-2 napos kiflit vastagon felkarikázzuk. Ha friss, akkor meleg sütőben 20 perc alatt megszárítjuk. A tejet a cukrokkal felforraljuk, és a kiflire öntjük. Ha nem szívná magába az összeset, lecsepegtetjük. A darált mákkal elkevert porcukorral megszórjuk, vajat morzsolunk rá, és forró sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top