Lisztmentes karácsonyi csokis keksz
Hozzávalók:
• 3/4 csésze kakaópor
• 3 csésze porcukor
• 1 tk kukoricakeményítő
• 1/2 tk kávépor
• 1 tk só
• 1/4 tk őrölt fahéj
• 2 db tojásfehérje
• 1 db tojás
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csésze apróra vágott csokoládé
• 18 db pillecukor
A kakaóport, a porcukrot, a fahéjt, a sót, a keményítőt és a kávéport keverjük össze. Egy másik edényben a tojásokat a vaníliás cukorral keverjük fehéredésig. A száraz hozzávalókat adjuk a tojásokhoz. Ne aggódjunk, olyan lesz az állaga, mintha nem lenne benne elég nedvesség, de sütésnél a cukor megolvad és a végeredmény nem lesz száraz. Ha megvagyunk, óvatosan keverjük hozzá az apróra vágott csokoládét. Sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzunk evőkanálnyi darabokat, majd kicsit lapítsuk szét őket. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, majd tegyünk mindegyik tetejére egy pillecukrot, ezután tegyük vissza a sütőbe újabb 6 percre. Ha kész a gluténmentes édesség, néhány percig hagyjuk hűlni, majd szedjük ki a tepsiből.
Tipp: A tetejére szórhatunk reszelt csokit.
Liszt- és laktózmentes mézeskalács
Hozzávalók:
• 10 db datolya
• ⅓ csésze méz
• 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
• 3 ek olívaolaj vagy kókuszzsír
• ½ tk szódabikarbóna
• 1 csipet só
• 1¾ csésze mandulaliszt
A kimagozott datolyát áztassuk meleg vízbe, egészen addig, amíg jól megpuhul, ha nagyon száraz, akár 3 órán át is ázhat. Ezután botmixer vagy késes robotgép segítségével pürésítsük, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet is. A mézet és a fűszerkeveréket keverjük el 2 evőkanál datolyával, majd egy edényben olvasszuk össze. A tűzről levéve adjuk hozzá az olajat, majd a szódabikarbónát és a csipet sót. Végül gyúrjuk össze a mandulaliszttel. Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még adhatunk hozzá a datolyából. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, majd zsírpapírral lefedett deszkán nyújtsuk ki maximum fél centi vastagságúra és kiszúróval szaggassuk ki. 180 fokra előmelegített sütőben 8-9 perc alatt készülnek el. Miután kivettük a sütőből, hűtsük ki, és utána vegyük ki a sütőpapírral kibélelt tepsiből.
Narancsos mandulatorta
Hozzávalók:
• 2 db nagy, kezeletlen héjú narancs
• 25 dkg mandulaliszt vagy nagyon finomra darált mandula
• 25 dkg cukor
• 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
• 6 db tojás
• 3/4 csésze baracklekvár
• 2 ek víz
A narancsokat 1,5-2 órán keresztül főzzük vízben. Fontos, hogy a főzés során végig ellepje a narancsokat a főzővíz, így ha elpárologna, pótoljuk. Ha megvagyunk, hagyjuk őket kihűlni. Vágjuk félbe, az esetleges magokat szedjük ki, majd késes aprítóban pépesítsük. A mandulalisztet keverjük össze a szódabikarbónával. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukor felével. A fehérjét verjük keményre a cukor másik felével. A narancsot adjuk a sárgájához, majd keverjük el a mandulaliszttel. Ha megvagyunk, óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét. Öntsük 22 centi átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába a masszát. 170 fokos sütőben nagyjából egy órán át sütjük. Közben a baracklekvárt összeforraljuk a vízzel. Ha a torta kész, még melegen rákenjük a mázat.