Gasztro

Csodaszép gluténmentes torta

Mandarin, gránátalma, mandula - ez a torta egyszerűen tökéletes. Gyönyörű, finom, és még gluténmentes is! Akár karácsonyi desszert is lehet belőle!

A klasszikus karácsonyi sütik mellett pont elfér még egy ilyen csodaszép torta. Le sem tudjuk majd venni a szemünket róla.

Hozzávalók:

  • 350 g mandarin (kb. 4-6 db)
  • 2 rúd fahéj
  • 6 db nagy tojás
  • 225 g világos nádcukor (muscovado)
  • 50 g gluténmentes sima liszt
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 250 g őrölt mandula

Az öntethez:

  • 2 gránátalma kifacsart leve
  • 50 g porcukor
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz (ázsiai boltokban kapható)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A díszítéshez:

  • 4 evőkanál baracklekvár (sima állagú, gyümölcshús nélküli)
  • 1 gránátalma magjai
  • porcukor

A mandarinokat és a fahéjrudakat egy nagy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd felforraljuk. A lángot kisebbre vesszük, és másfél órán keresztül rotyogtatva megfőzzük a gyümölcsöket. Leöntjük a levet, és néhány percig hűlni hagyjuk a mandarinokat. A fahéjrudakat eltávolítjuk, a gyümölcsöket félbevágjuk, a magokat eldobjuk. A gyümölcsöt héjával együtt ételaprítóval pürésítjük, míg teljesen sima lesz, majd félretesszük.

A sütőt 180 °C fokosra előmelegítjük. Egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát sütőpapírral kibélelünk (az alját és oldalát is). Egy tűzálló keverőtálat forrásban lévő víz fölé helyezünk, és abban a cukrot és a tojásokat elektromos kézi habverővel 5 percig keverjük, míg világos színű és krémszerű állagú lesz. Egy nagy előkészítő tálba beleszitáljuk a sima lisztet és a sütőport, majd hozzá keverjük a mandulát és a mandarinpürét. Ebbe finom mozdulatokkal belehajtogatjuk a tojás-cukor keveréket, és addig hajtogatjuk, míg sima lesz.

A keveréket a sütőformába öntjük, és 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160 °C-ra csökkentjük, és még körülbelül további 30 percig sütjük. Akkor lesz kész, amikor a sütemény közepébe szúrt fémtűt tisztán ki lehet húzni. A sütőformában 15 percig hűlni hagyjuk, majd hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Az öntet elkészítéséhez a gránátalmalevet és a cukrot közepes lábasban összekeverjük, majd a tűzre tesszük és felforraljuk, ezután a lángot kisebbre vesszük, és további 2 percig rotyogtatjuk. Ezután levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet és a vaníliakivonatot. Egy cukrászecsettel a tortára felvisszük a gránátalmaöntetet.

Egy lábosban a baracklekvárt és egy evőkanál vizet addig melegítünk, míg sima állagú lesz, majd ezt is rákenjük a tortára. A gránátalmamagokat körben a torta szélére helyezzük, végezetül porcukorral finoman meghintjük. A tortát befőttel, kompóttal és tejszínnel tálalhatjuk.

A recept a Food Networkon futó Ünnepi sütőbajnokság című sorozatból származik. Aki még nem tudja, mivel kápráztassa el idén karácsonykor a családját vagy a vendégeket, még időben inspirálódhat a sorozatból! A műsor decemberben hétköznapokon 19:00 órától látható a csatornán. 9 cukrász osztja meg tudása legjavát, legyen szó akár forró téli italokról, nagymamánk konyháját idéző pitékről és kuglófról vagy épp mályvacukros desszertkülönlegességekről.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top