Karakas Hedvig: “Elégedetten szeretnék hazajönni az olimpiáról”

nlc | 2016. Augusztus 02.
Világ- és Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozónőnkért, Karakas Hedvigért sok szurkolói szív doboghat, hiszen rendszeresen kap szerelmes leveleket. A 27 éves sportolónak elefántok és egy pár zokni is szerencsét hozhatnak.

Sportolóként szurkoló is vagy? Kinek szoktál szorítani?

Mindenkinek! Sok sporteseményt követek figyelemmel, a mi családunk mindent néz, ami sport. De mivel Evelynnel nagyon jó barátnők lettünk, most a legjobban a Verrasztó testvéreknek drukkolok.

Számítasz meglepetésre az olimpián?

Ezt tényleg nem lehet megmondani. Dávid is hozhat egy érmet, sőt cselgáncsban is van esély aranyra, az egész csapatnak van esélye rá.

Mi a legnagyobb lemondás számodra egy olimpiai felkészülés során?

A legkeményebb próbatétel a fogyasztás. 57 kiló a versenyzősúlyom, de év közben 61 kilón tartjuk a súlyomat a velem dolgozó dietetikusok segítségével. Nem fogyókúrázom, hanem egy egyenletes étkezési stílus szerint eszem. Azonban ahhoz, hogy leadjam a versenyen felesleges 4 kilót, egy hetes nagyon kemény fogyasztáson esem át, aminek az a lényege, hogy a víz menjen ki a testemből, ne izomból fogyjak. Ennek része a vízmegvonás, naponta csak 1 decit ihatok, ettől erőtlen és dekoncentrált vagyok.

Mit jelent számodra, amikor szurkolók tömegei biztatnak? Segít? Növeli az elvárást?

Megtanultam kezelni. Eleinte persze stresszel, de aztán inkább motivál. Alapvetően a verseny alatt már nem szoktam, görcsölni.

Mi volt a legőrültebb rajongói pillanatod?

Nem emlékszem ilyenre, de elég sok szerelmes levelet kapok.

Verseny közben hallod-e, figyeled-e a biztatásokat, vagy igyekszel kizárni a külvilágot?

Mivel egy meccs nálunk csak 4 perc, és egy tizedmásodpercen is múlhat minden, arra az időre teljesen kizárom a külvilágot. Csak az edzőm utasításai jutnak el az agyamig. De amikor menet közben van pihenőidő, akkor hallok mindent, és jól is esik nagyon.

Hogyan kell elképzelni a felkészülés lelki oldalát? Mivel motiválod saját magadat?

Alapvetően stresszelős vagyok, hajt egyfajta bizonyítási vágy. A körülöttem lévő, számomra fontos emberek sokat segítenek, hogy levegyék a terheket a vállamról. Az ő bizalmuk, a belém vetett hitük nagyon sokat jelent.

Mit viszel magaddal a 2016-os olimpiára?

Apró tárgyakat, köveket, elefántokat, abban a pólóban és abban a zokniban edzek, amik eddig szerencsét hoztak. Babonás vagyok, de most ezek mellett a Szurkolói szív is ott lesz velem.

És mivel akarsz hazatérni?

Nem az a lényeg, hogy mivel, hanem az, hogy hogyan. Elégedetten. Nem tudom, mi történik majd Rióban. Kiegyenlített a mezőny, tényleg bárki megnyerheti az aranyat, a mi sportágunkban olyan is előfordul, hogy olyan győz, aki korábban semmilyen érmet nem nyert világversenyen.

Kit vinnél magaddal az olimpiára?

Az edzőmön kívül mást nem. Ő ad támogatást fizikailag és lelkileg is. Anyukám csak feleslegesen izgulna.

Olvass még az olimpiáról!

fotós: Fegyverneky Sándor

Exit mobile version