A divattervező, akinek szinte szitokszó a divat – 77 éves Ralph Lauren

nlc | 2016. Október 14.
Bölcs gondolatok a legendás tervezőtől munkáról, divatról, stílusról, egyéniségről, nőkről, és úgy általában az életről. Mert Ralph Laurennek mindenről van mondanivalója.

Ralph Lauren azt mondja, ha valaki megírná az élettörténetét, és ő kívülállóként elolvasná, csak legyintene, hogy “á, ilyen nincs”, mert olyan az egész, mint egy álom. Tény, ami tény, nem éppen hétköznapi sztori, hogy a fehérorosz zsidó bevándorlók gyermekeként, a második világháború hajnalán a New York-i Bronxban született fiúból a huszadik századi divat egyik meghatározó alakja és egyben a világ 235. leggazdagabb embere lett, aki nem mellesleg 52 éve (!) él boldog házasságban három gyermeke anyjával, Ricky Anne Loew-Beerrel.

Ugyanakkor elég néhány mondatot meghallgatni vagy elolvasni a karrierje kezdetén saját készítésű nyakkendőit egy fiókból áruló Laurentől, hogy lássuk: egyáltalán nem csak a szerencsén vagy a bolygók kedvező állásán múlt a siker, hanem azon is, hogy egy kivételesen érzékeny, bölcs, az egyéniséget mindennél előbbre helyező és a megalkuvást hírből sem ismerő emberről beszélünk. Hetvenhetedik születésnapja alkalmából át is adjuk neki a szót, hogy mondja el a véleményét divatról, stílusról, a munkájáról és a nőkről, meg ezeken keresztül úgy általában az életről, mert mindenki csak tanulhat tőle.

A munkájáról

Bárcsak mindenki olyan lelkesedéssel végezné a munkáját, mint Ralph Lauren! A divattervező eredetileg üzleti iskolába járt, de onnan kirúgták, majd a hadseregnél szolgált két évet, mielőtt eladó lett. “Sosem jártam divatiskolába. Azt sem tudtam, mi az, hogy divattervező. Azt tudtam, hogy van bennem valami, de azt nem, hogy mi. És könnyen kiderülhetett volna az is, hogy valójában nincs bennem semmi.”

A sikere nagyban annak köszönhető, hogy ilyen reálisan látta a világot, és magától sem volt soha elszállva. “Szeretem a romantikát, szeretem a csillogást, és szeretem a realizmust. Szerintem ez nagyszerű kombináció.”

Ralph Lauren az irodájában 1971-ben (Fotó: Zachary Freyman/Getty Images)

Hogy jobban értsük, mit is gondol a munkájáról, nézzük meg, miket mondott róla Ralph Lauren maga:

A divatról

1991-ben megkapta a CFDA életműdíjat, a tervezői elismerés mellett azonban például Nicolas Sarkozy a franciák egyik legrangosabb díjával, a Légion d’honneur-ral tüntette ki. Talán éppen azért is, mert átérezték, mi is a lényege Ralph Lauren munkáinak, hogy a divatot nem úgy látja, mint szép ruhák gyűjteményét. 

Ralph Lauren az 1997-es New York-i divatbemutatóján (Fotó: Jon Levy/AFP)

Stílusról

Ha ezt mondta a divatról, akkor el lehet képzelni, hogy a stílusról mennyire más a véleménye. Az egyik legstílusosabb embertől pedig érdemes megfogadni néhány gondolatot. 

Ricky és Ralph az idei New York-i divathéten (Fotó: Peter White/Getty Images)

A nőkről

Aki már látott Ralph Lauren-kollekciót, az pontosan tudja, hogy örök darabokat tervez, amelyek a személyiségét és az élettörténetét is tükrözik. “A férfidivat világában kezdtem, úgyhogy bármerre is tartsak, egy árnyalatnyi férfiasság mindig lesz abban, amit tervezek… És úgy gondolom, hogy egy mélyen dekoltált ruhánál sokszor szexibb is, ha mondjuk férfiöltönyt visel egy nő.”

Ralph és Ricky Lauren otthon a gyerekeikkel (1977)

Nem az az egyetlen véleménye, amit a mai nőknek is érdemes lenne megfogadni. Íme néhány:

Még több markáns véleménnyel rendelkező divattervező az NLCafén:

Exit mobile version