Etetni szinte bárhol – a talajszinttől egészen a sokadik emeleti lakótelepi erkélyekig és ablakokig – lehet. Az etetőkre járó, akár kéttucatnyinál is több madárfaj igényeit három fő eleségcsoporttal: napraforgó és apró magvak keverékével; almával; állati zsiradékkal, cinkegolyóval és faggyúval teljes egészében ki tudjuk szolgálni. Az etetők nélkülözhetetlen kiegészítő „berendezése” az itató, ahol a madarak fürdeni is tudnak, illetve a mesterséges odúk, melyekben az odúköltők védett helyen éjszakázhatnak. Télen a víz természetesen befagy, de ha napközben legalább egyszer langyos vízre cseréljük a jeget, akkor már segítettünk a madarakon.
Ne etessünk viszont péksüteménnyel, nedvszívó, romlékony eleségekkel, mert ezek a téli nedves időben erjedésnek indulnak és meg is penészednek, ami emésztőrendszeri gyulladást okozhat a hideg idő miatt amúgy is nagy kihívások elé állított madaraknál.
Az etetési időszak végét a tartós fagyok megszűnése hozza majd el, várhatóan valamikor március közepén, végén. A madárbarátoknak azonban ezt követően sem kell nélkülözniük a madármegfigyelés élményét, ha mesterséges odúkat is kihelyeznek a kertbe, az erkélyre, illetve egész évben tovább folytatják az itatást.
A napokban beköszöntenek a tartós éjszakai fagyok, melyek Magyarországon immáron több mint egy évszázada a lakossági madáretetési szezon indulását is jelzik. Ám nem mindegy, mit teszünk az etetőbe.