Otthon

Elő a madáretetőkkel! Tippek nem csak madárbarátoknak

A te kertedben, ablakodban is megjelentek már az első kiscinkék? Tippjeinkből megtudhatod, mivel etesd őket, vagy hova helyezd a madáretetőt. Segíts nekik átvészelni a hideget!

A közelgő tél egyre időszerűbbé teszi, hogy kihelyezzük a madáretetőket, és gondoskodjunk róla, hogy a szűkös táplálékviszonyok közepette is tele legyen a kis szárnyasok bendője. Az eleséggel teli etető kertünk és a környező erdők madarain segít, így még a leghidegebb telet is átvészelik a közreműködésünkkel.

Miért fontos az etetés?

A madarakról való gondoskodás sok szempontból fontos és örömteli feladat. Az etető körül sürgölődő, tülekedő madársereglet vitathatatlanul vidám, szívderítő látványt nyújt, ugyanakkor a kis tollasok kertünkben betöltött szerepe ennél jóval hasznosabb. Rendszeres etetésükkel elérhetjük, hogy kertünket szemeljék ki lakóhelyül, ezzel együtt pedig rengeteg rovar kártevőtől szabadítsák meg fáinkat, bokrainkat. A róluk való gondoskodás így nagyon hasznos és indokolt, hiszen a vastag hólepel és a zord idő, a természetes táplálékforrások megfogyatkozása egyre több madarat kényszerít mesterséges táplálékszerzésre, ennélfogva pedig az etetőkhöz. Nagyon fontos hát, hogy időben felkészüljünk a kis vendégek fogadására.

Elő a madáretetőkkel!

 


Néhány alapszabály leendő madáretetőknek

• A madarak tápláléka a fagyos és havas téli hónapok kivételével megtalálható a természetben, így etetésüket csakis az első komolyabb fagyok beálltával szabad elkezdeni (kb. november közepe-vége). Ha ennél korábban kezdjük el a madarak etetését, akkor elszoktatjuk őket a természetes táplálékszerzéstől, amivel többet ártunk, mint használunk.

• A madáretetést csak akkor kezdjük el, ha biztosak vagyunk benne, hogy lelkesedésünk egészen tél végéig kitart. Az etetéshez hozzászokott madarak ugyanis a tartósabb hideg beálltával hamar éhen pusztulnak, ha nem lesz folyamatos az élelem-utánpótlás.

• Figyeljünk a fokozatosságra az etetés abbahagyásánál is. Időről időre egyre kisebb adagokat tegyünk ki számukra, így a madarak szép lassan hozzászoknak ahhoz, hogy ne csupán az etetőre hagyatkozzanak a táplálékszerzésnél.

Milyen az ideális etető?

Tipp hívatlan vendégek ellen: ahol macska vagy kutya is van a háznál (vagy a szomszédban), ott érdemes szem előtt tartani, hogy táplálkozás közben a madarak nagyobb biztonságban vannak, ha a madáretetőt nem a talajszinten, hanem nyílt terület közepére, fáktól és bokroktól távol, a magasban helyezzük el.

Madárfajok széles skáláját csalogathatjuk kertünkbe, ha a madáretetőt változatos eleségekkel töltjük meg. Ahol a madarak biztonságban hozzáférhetnek, oda bárhová érdemes élelmet kiszórni.

A legideálisabb a saját lábon álló, tetővel fedett dúcetető, ebben az eleség csapadékos időben, havazásban is száraz marad.

A fedett etetők mellett alkalmazhatunk ágakról lógó, magokat és mogyorót tartalmazó etetőket is, melyek oldalán megkapaszkodva ügyesen ki tudják szemezgetni a kedvükre való csemegét.

Ha mindez nem áll rendelkezésünkre, akkor a legegyszerűbb műanyag flakon is megteszi. Vágjunk ajtóként funkcionáló nyílást a palack oldalába, s töltsük fel madáreleséggel. Még egyszerűbb megoldás az ablakpárkányra kihelyezett élelem.

Természetes madáretetőt képeznek a bogyókat termő fák és bokrok (pl. tűztövis, som, madárbirs, húsos som), ezek ugyanis számos madarat vonzanak a kertbe ősszel és télen. Ráadásul a zárt, dús bokrok biztonságos fészkelőhelyül is szolgálnak a madaraknak.

Mivel etessünk?

Az etetőkbe elsősorban sok energiát tartalmazó olajos tartalmú magvakat szórjunk (napraforgó, tökmag, dió, mogyoró). A legismertebb és legjobb téli madáreleségek ezeken túlmenően a köles, a muhar és az egyéb apró szemű magok. A fekete rigók előszeretettel csemegéznek főtt rizst, főtt tésztát, levesben főtt zöldségeket, almát vagy répát. Az almát egészben vagy félbevágva is kiszúrhatjuk egy faág hegyére, de mindenképpen vastagabb ágat válasszunk, amely elbírja a falatozó madarat. A cinegék szeretik a szintén sok energiát tartalmazó állati zsiradékot (nem sós szalonnát, marhafaggyút) vagy a cinkegolyót.

Cinkegolyó - az egyik kedvenc csemege
Cinkegolyó – az egyik kedvenc csemege

 

Tipp házi madárkalács készítéséhez

Olvasszuk fel a zsírt (marhafaggyút), keverjünk bele diót, különféle magvakat, napraforgót, mogyorót, szárított gyümölcsöket. Amint a keverék kezd megszilárdulni, gyúrjunk belőle labdát egy szál madzag körül, és tegyük félre hűlni a hűtőszekrénybe. A megkeményedett labdát görgessük bele a belsejéhez is használt magvakba. Kössünk hurkot a madzag végére, és függesszük fel a madáreleséget egy faágra vagy a madáretetőre.

Ha kisgyermekek is vannak a családban, akkor ők is segédkezhetnek a madáreleség elkészítésében. Fűzzünk fel egy zsinegre földimogyorót, dióbelet, aszalt gyümölcsöket, és akasszuk a füzért egy jól látható faágra, így az apróságok is kedvüket lelhetik a saját „művükből” táplálkozó madarakban. A szorgalmasabbak igazi madárkalácsot is készíthetnek.

Amit tilos: egyáltalán ne adjunk a madaraknak kenyérbelet, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást vagy – még rosszabb esetben – akár a madarak pusztulását is okozhatják. A sózott szalonna szintén tiltólistán szerepel.

 

Tiszta vizet az itatóba

Az etetés mellett ne feledkezzünk el a madarak itatásáról sem, hiszen a téli fagyok beálltával a természetes ivóvízforrások is megcsappannak. Amire figyelnünk kell, az az, hogy nagyobb hidegek esetén a kitett víz reggelre befagyhat, ezért mindennap (lehetőleg már reggel) szánjunk néhány percet az itatókban lévő víz cseréjére. A jégdarabokat kocogtassuk ki az itatóból, majd töltsük fel friss langyos vízzel. Az itatók esetében is fontos, hogy kellő biztonságban legyenek a macskák elől, és a megfelelő rögzítésről se feledkezzünk el. A tálka aljára helyezett nagyobb kődarabbal megakadályozhatjuk, hogy a peremén gubbasztó madarak súlya felborítsa az itatót. Mindezen túl gondoljunk arra is, hogy az apróbb termetű madarak számára a mély víz veszélyes lehet, ezért itatónak soha ne használjunk mély edényt.

Madáreleség-lelőhelyek – ha otthon üres a kamra:
• Fressnapf 
• Mezőgazdasági boltok
• Barkácsáruházak (Praktiker, Bricostore, Baumax)
• Hipermarketek

Árak – tájékoztató jelleggel:
• Cinkegombóc (150 Ft-tól)
• Téli madáreleség (150–600 Ft)

Madáretető.lap.hu »
Madáritató.lap.hu »
Madárodú.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top