A rozmaring az egyik legkedveltebb fűszernövény a konyhában. Örökzöld bokorban nevelgethetjük a saját kertünkben is, hogy aztán különböző ételekhez, vagy házi praktikákhoz használjuk fel, ezt a kámforra emlékeztető keserű, aromás növényt.
Rozmaring a konyhában és a háztartásban
Manapság a rozmaringot különböző mártások, pácok, vad- és szárnyasételek, gomba- és halételek receptjeiben találjuk meg. De remekül illik a hagymához, az édesburgonyához, a bárányhoz, és egyéb zsírosabb húsokhoz. És persze készíthetünk rozmaringos fűszersót is.
A népi gyógyászatban is gyakran használják. A rozmaringból készült olajat emésztési zavarok kezelésére, izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére javasolják. Az illóolaj nemcsak illatosítja a fürdővizünket, hanem frissítőleg hat a testünkre is, egyben segít csökkenteni a stresszt.
Rozmaring gondozása tavasszal
A nagyon hideg tél után azonban szembe kell nézni a kertet ért károkkal. Sajnos a mediterrán, hideg érzékeny növények egy része, így a rozmaring is, nem bírja a hetekig tartó hideget, és elpusztul, vagy komoly sérüléseket szenved. Mit lehet/érdemes tenni ilyenkor? McMenemy Márk ad néhány jó tippet!
Kertészkedés otthon!
- Menő tűzrakók, a kerti partik lelkei
- Gyönyörű évelő virágok a kertünkből
- 5 virágláda a kertbe, amit otthon is megcsinálhatsz