Gasztro

7 fűszer, amitől brutálisan finom lesz az édesburgonyánk

Grillezve, sütőben, vagy olajban sütve, esetleg püréként. Az édesburgonyát sokféleképpen elkészíthetjük, de nem mindegy, hogy milyen fűszert használunk hozzá. 

A fahéj, és a barnacukor is remekül áll az édesburgonyának. A felvágott batátát sütőben megpirítjuk, majd véknyan megkenjük vajjal és megszórjuk fahéjjal elkevert barnacukorral. A másik verzió, hogy csíkokra vágott krumplit megszórjuk az édes keverékkel, majd kókuszolajat hevítunk egy sperneyőben, és abban sütjük ki.

Maradjunk az egyszerűségnél. A só és a bors is remekül illik ehhez a zöldséghez. Ám leginkább a tepsiben sütött verziónál működik jól. A frissen őrölt bors, és a jó minőségű só pazar ízkombinációt alkot az édesburgonyával.

Fűszerek édesburgonyához

Só, bors. Több nem is kell ha édesburgonyából készül a hasáb.

A grillezett, vagy sütőben sült édesburgonyát is feldobja a gyömbér. De levest is készíthetünk belőlük, akkor a főzetbe almát és szerecsendiót is érdemes tenni.

Ha a felkockázott édesburgonyát egy hőállótálba rakjuk, akkor pekándiós-barnacukros masszával elkeverve már mehet is a sütőbe. Remek köretet kapunk!

A fokhagyma és a rozmaring kedvelt fűszer, ha sertésbordát sütünk, de a batátához is kíváló. A legjobb, ha töltött édesburgonyához használjuk, amit sütőben készítünk el. A tölteléknek használjunk pulyka, vagy csirke húst, ebbe mehet a fokhagyma. A krumplikat pedig locsoljuk meg olívaolajjal, és rakjunk rájuk 1-1 ág rozmaringot. 30-40 perc alatt megsülnek majd.

Édesburgonyának jól áll a rozmaring

Édesburgonyához jól illik a rozmaring (fotó: Getty Images)

Ha házi szószt, mártogatóst szeretnénk készíteni az édesburgonyához, akkor jó fűszer erre a célra: a cayenne paprika, vagy a chili. Elkeverhetjük pürésített avokádóban, vagy tejfölben is.

Mézben mért boldogság! Nemcsak cukorral, de mézzel is dobhatunk egyet az édesburognyán. A megfőzött burgonyát keverjük el mézzel, és ezt a masszát fogyaszthatjuk köretként húsokhoz, vagy gorogjughurtban elkeverve is kíváló.

Inkább hagyományos burgonyát főznél?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top