Vagány, szabályokat nem ismerő: ilyen egy retró stílusú otthon

Németh Orsi | 2017. Május 20.
A retró napjainkban fénykorát éli, a fiatalok, vagányok, bevállalósak stílusa. Az 50-es, 60-as, 70-es évek Amerikáját megidéző irányzat könnyed, szabályok nélküli, nem csoda, hogy egyre több lakásban kel életre.

Az 50-es, 60-as, 70-es évek Amerikája egyre több bevállalós fiatal otthonában elevenedik meg. A retró stílus színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempész a modern otthonokba.

Fiatalos, lendületes, színes. Egy igazi retró stílusú otthon.

Retró = szabályok nélküliség, fiatalos lendület

A retrósításnak nincsenek szabályai. Mindenki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti össze a számára kedves elemeket, így létrehozva a korszakhoz való viszonyulása által meghatározott, saját retró stílusát. Az erőteljes színekkel, a fekete, fehér, narancssárga, rózsaszín, pink, kék különböző árnyalatai, barna, zöld és piros színek szokatlan párosításával pedig még jobban fokozható a fiatalos lendület”  – magyarázza a retróról Pascal Rita otthontervező.

Szuper ötlet a lila szín egy retró konyhában!

Retró bútorok: praktikusság, egyszerűség

A retró bútoroknál a praktikusság és az egyszerűség, a kerekített, gömbölyű formák, kagyló alakú székek, gömb alakú lámpabúrák és egymásba rakható asztalok dominálnak, na és persze a bútorok sokszínűsége.

TIPP: A múltidézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempész napjaink modern otthonaiba, így érdemes használni a 70-es évek stílusjegyeit.

Kerekített, színes fotel és élénk színű berendezési tárgyak egy előszobát is pillanatok alatt feldobnak.

Mint mindennek, a retrónak is van hátránya: nem jellemző a stílusra a természetes anyagok használata, inkább a műanyag, a fém és a króm a stílus visszatérő elemei. Ezenfelül előszeretettel alkalmazza a műbőr és lakkborítású berendezési tárgyakat is, a padlón a PVC és a linóleum, a falon a tapéta jellemző. A tapéták mintája általában körös, hullámos, ezek a formák a textíliákon is visszaköszönnek. A textíliákban pamutot, plüsst, műbőrt, bőrt, szőrt használ a retró, és nem kritérium a természetes fény, inkább a mesterséges dominál.

A gömbölyített lámpabúra elviszi ezt a nappalit. De azért a nyuszis képekre is érdemes egy pillantást vetni!
Gömbölyű formák és műbőr bútorok. Igaz, kevésbé természetes anyag, de vitathatatlan, hogy jól mutat.
A 70-es évek stílusjegyei a mai, új stílusú nappalikban is megállják a helyüket.
Aranykorát élte a 70-es években a tapéta, amelyet most is előszeretettel használnak a lakberendezők. Ha igazi, hamisítatlan retróra vágysz, mindenképp szerezz be ilyen vagy ehhez hasonló tapétát.

Aki retró stílusú otthon szeretne – Pascal Rita tippje:

Ha ilyen stílussal szeretnénk otthonunkat berendezni, először is nézzünk körül a padláson, esetleg bolhapiacon. Ez pénztárcakímélő megoldás, hiszen ügyes kezekkel, festékkel és új bútorszövettel gyönyörű új bútorokat varázsolhatunk. Ha mégis vásárolni szeretnénk, ma már hatalmas választékot találunk a lakberendezési üzletekben.

Természetesen vannak egészen fanatikusak is, akik évtizedeken keresztül őrzik a múltat. Ilyen egy idős, torontói házaspár is, akik most úgy döntöttek, hogy megvételre kínálják különleges otthonukat, melynek berendezésén az ’50-es évek óta nem változtattak.

 Nézd meg a képgalériát egy igazi retró lakásról:

Vagány, szabályokat nem ismerő: ilyen egy retró stílusú otthon

A retró napjainkban fénykorát éli, a fiatalok, vagányok, bevállalósak stílusa. Az 50-es, 60-as, 70-es évek Amerikáját megidéző irányzat könnyed, szabályok nélküli, nem csoda, hogy egyre több lakásban kel életre.

Még több retró az NLCafén:

Exit mobile version