nlc.hu
Otthon

Ezért jó, ha van lakásbiztosításod

Te tudod, hogy mire jó a lakásbiztosítás?

Manapság felelőtlenség lakásbiztosítás nélkül élni. De te tudod, hogy mi mindenre jó egy ilyen szolgáltatás? Ha nem, most segítünk tisztázni.

A legtöbben a lakásbiztosítással kizárólag akkor foglalkozunk, ha valamilyen probléma üti fel a fejét, káresemény következik be. Érthető, hogy az embernek nem az a hobbija, hogy az akár 30-50 oldalra rúgó szerződéses feltételeket olvasgatja esténként lefekvés előtt, de a helyzet az, hogy legalább egyszer érdemes leülni és alaposan végignyálazni, hogy pontosan mit is tartalmaz a lakásbiztosítás. Meglepődnél, hogy mennyi esetben lehet használni!

Azok a bizonyos alapok

Lakásbiztosítások esetében is mondhatjuk, hogy érdemes először is a „tipikusnak” mondható károkra bebiztosítani az otthonunkat. Ilyenek például a természeti károk – például vihar, jégverés, villámcsapás –, vagy tűz- és füst okozta károk. Mindezeket a fedezeteket például az Allianznál elérhető lakásbiztosítási csomagok mindegyike tartalmazza. Fontos tudni, hogyha a biztosított ingatlan lakhatatlanná válik valamely biztosítási esemény miatt, és ideiglenes szálláshelyet kell bérelni, azzal szintén lehet a biztosító felé fordulni. Ahogyan a biztosítási eseményekkel összefüggésben felmerülő egyéb költségekkel is, amilyen a bontás, rom- és törmelékeltakarítás, elszállítás, tervezés és hatósági engedélyezés, helyreállítást követő egyszeri takarítás.

Gyors segítség vészhelyzetre

Hasznos, ha a lakásbiztosításunk kiterjed az otthoni vészhelyzetek elhárítására, valamint háztartási gépek meghibásodása esetén is számíthatunk segítségnyújtásra, szervezés illetve gyors szerviz formájában. Gondolj bele, elromlik a hűtőd: mégsem lehetsz heteken át nélküle, csak azért, mert hirtelen nincs pénz a javításra, vagy új megvásárlására! Ha van Allianz Otthonom biztosításod, akkor ilyen esetekben is biztosítva leszel, az assistance minden csomagnak része, és  ha például szükséges a hűtő szervízbe szállítása, akkor annak költségét is vállalja a biztosító.

Gondolj a családra is!

Az Allianz Otthonom lakásbiztosítás vagyonbiztosítási, felelősségbiztosítási és assistance fedezeteket tartalmazó alapbiztosításból és választható kiegészítő családi balesetbiztosításból és kiegészítő családi életbiztosításból áll, vagyis ez tényleg teljes körű védelmet biztosít az egész családnak. A baleset- és életbiztosítások ráadásul az egész világra kiterjedő fedezetet nyújtanak. A balesetbiztosítás például jól jön a gyakran előforduló csonttörés esetében is.

Vízkárok, amelyektől a legjobban féltjük az otthonunkat

Felmérések szerint vízkároktól féltjük leginkább a házunkat, lakásunkat, berendezési tárgyainkat, ezért érdemes előre bebiztosítani magunkat ilyen esetekre. A lakásbiztosítás keretében a biztosító ugyanis fedezetet nyújt a csőtörés okozta károkra, amely magába foglalja a víz-, csatorna-, fűtés vezetékek törése, repedése miatt bekövetkezett vízkárokat, sőt még a csapból kiömlő víz vagy gőz miatti károkat is. A szennyvíz vezeték dugulása vagy a beázás következtében elfolyt víz is sok kárt tud okozni, de ezeket a veszteségeket is térítheti a lakásunkra megkötött biztosítás. 

Egy friss felmérésben a megkérdezettek 78,3%-a a vízkártól félti legjobban az otthonát, ami érthető, hiszen ez azért elég gyakori probléma. A tűzkár (67,6%) a második helyen áll, míg a természeti károk a harmadik helyen végezték, 62,9%-kal. (A felmérést az Allianz  Hungária Zrt. készítette  „Hogyan választunk lakásbiztosítást?“ címen, 2023 novemberében.

Beszakad plafon

Fotó: Getty Images/Douglas Sacha

A vagyontárgyaink  védelmében

Mi a helyzet a betörésekkel? Erre is érdemes gondolni, hiszen sosem tudhatjuk, mikor vetnek szemet az ingóságainkra. A betöréses lopáskár és a rabláskár is ebbe a kategóriába tartozik. Jó tudni, hogy a lakásbiztosítás kiterjedhet a betöréses lopás miatt keletkezett veszteségekre, sőt, nemcsak a lopás okozta károkra, hanem a betörés kísérletével okozott rongálásra is, például, ha a zárat, biztonsági berendezéseket vagy magát az épületet megrongálják. Ha ilyen történik, mindig tegyünk rendőrségi feljelentést is.

A vandalizmus károk során ne kizárólag arra gondolj, hogy valaki az éjszaka leple alatt összegraffitizte a ház falát – bár kétségtelenül ez is probléma – hanem például arra is, hogy a klíma külső egységét vagy a felszerelt vagyonvédelmi berendezéseket ismeretlenek megrongálják. A graffiti kivételével ezekben az esetekben is szükséges rendőrségi feljelentés.

Korszerű biztosítás

Az utóbbi években egyre gyakoribb a megújuló energia eszközök, napelem, napkollektor, hőszivattyú biztosítására vonatkozó igény. A háztartások modernizálása a biztosítási igényekben is lekövethető, így előtérben van pl. a már említett megújuló energia rendszerek biztosítása, vagy pl. a robotfűnyíróra, a biztonsági rendszerekre, vagy a szaunákra, jakuzzikra, medencékre vonatkozó biztosítási lehetőségek.    

Rövidzárlat esetén

Az Allianz Otthonom  rövidzárlat és indukció esetén is a segítségedre siet. Ha valamilyen bekövetkező áramerősség növekedés károsítja valamelyik biztosított vagyontárgyat, akkor ebben is fedezetet nyújt. Hogy konkrét példát is mondjunk: becsap a villám a házba, és a túlfeszültség miatt a tévé azonnal használhatatlanná válik. Bár enélkül lehet élni, a mai készülékek ára már akár egy fél fizetést is felemészthet, így pótolni az eszközt komoly anyagi terhet jelenthet.

A név kötelez. Az Allianznál 130 éve gondoskodunk ügyfeleinkről. Magyarországon több mint másfél millióan bízták ránk legnagyobb értékeiket, legyen szó vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól kezdve egészen a vagyonkezelési szolgáltatásokig. Mit mondanak ügyfeleink? Érdemes elolvasni oldalunkon.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top