Piknikezz szemetelés nélkül!

nlc | 2018. Május 12.
A zero waste életmóddal nyáron sem szabad felhagyni. Ne csak a péksüteményt és a zöldségeket csomagoljuk a boltban textilzsákba, hanem piknikezéskor vagy egy strandolás alkalmával se feledkezzünk meg a szemétmennyiség csökkentéséről. Hogyan? Segítünk!

nlcCsomagolás!

A zero waste piknikre talán kicsit többet kell előre készülni, de ha már rutinná válik, akkor már semmi pluszenergiát és -időt nem igényel. Csomagoljunk tudatosan! A gyümölcsök, zöldségek megmosva, megpucolva kerüljenek egy lezárható edénybe. Már az is előrelépés, ha nem eldobható műanyag dobozt, hanem többször használatosat választunk, de még jobb, ha üveget. Lehet még fokozni, a legjobb választás ugyanis, ha az üvegnek nem műanyag, hanem bambusz a teteje.

A szendvicseket se alufóliába vagy papírszalvétába csomagoljuk, ma már számos mosható, textilből készült, de vízhatlan szendvicscsomagoló közül választhatunk. Ezek többnyire tépőzárral méretre állíthatóak, így sokféle nagyságú kifli, szendvics csomagolható velük. A pucolást nem igénylő zöldségeket és rágcsákat pedig csomagolhatjuk összehúzható szájú textilzsákokba. Az innivalót vigyük kulacsban, a legjobb, ha nem műanyagból, hanem üvegből készült.

Talán kicsit több cuccolással jár, és ugye minden kiürült tárolót haza is kell magunkkal hozni, tehát a cuccunk nem lesz kevesebb, de gondoljunk bele, ha a természet lágy ölén piknikezünk, ahol nincsen szemetes, akkor az eldobható csomagolásokat is haza kellene magunkkal vinnünk, ráadásul a piknikünk környezetterhelése is jóval nagyobb lenne.

Foglalj helyet!

Vigyünk magunkkal piknikplédet, de akár egy kinyitható nyugágyat is. Hogy még hangulatosabb legyen, dobjuk fel párnákkal a helyet. Mindez persze csak akkor működik, ha a kertben vagy a közelben telepedünk le a piknikhez.

Tálalás és étkezés

Ahogyan a csomagolásra, úgy a tálalásra sem árt nagy hangsúlyt fektetni, jól átgondolni, előre megtervezni: ne egyszer használatos műanyag tányérokat vásároljunk, vigyünk fából vagy könnyű bambuszból készült edényeket, vagy a gyerekek által használt, többször használatos műanyag tányérokat, tálakat. Ma már létezik a piacon fából készült evőeszköz is, nemrég egy hazai márka is előrukkolt bükkből és diófából készült késekkel, villákkal. Szalvétát se vigyünk, tegyünk a kosárba inkább egy-két konyharuhát, amiket aztán otthon kimoshatunk.

1. Áttetsző zsák, Shamo bags, 1500 forint
2. Fa vágódeszka, H&M Home, 3490 forint
3. Fa nyugágy, Butlers, 16 900 forint
4. Variálható táska trópusi mintákkal, Lilla Sellei Bags, 16 500 forint
5. Fatál, H&M Home, 6990 forint
6. Pálmás párna, Butlers, 4490 forint
7. Üvegedény bambuszfedéllel, IKEA, 1290 forint
8. Üvegkulacs, Equa, 4490 forint
9. Diófa evőeszközkészlet, Shamo bags, 1900 forint/darab
10. Szendvicscsomagoló, Bock n’ roll – Korzsu, 2990 forint
11. Piknikpléd táskával, Babyberry, 9490 forint

Inspirációként lapozd végig galériánkat, és piknikre fel!

Zero waste piknik
piknik_2
piknik_3
piknik_4
piknik_5
piknik_6
piknik_7
piknik_8
piknik_9
piknik_10
piknik_11
piknik_12
piknik_13
piknik_14
piknik_15
piknik_16
piknik_17
piknik_18
piknik_19
piknik_20
piknik_21
piknik_22
piknik_23
piknik_24
Exit mobile version