Életmód

Ezzel lepd meg a zero waste, minimalista életmódot folytató barátnődet

Egyre többen térnek át a visszafogott, minimalista életmódra, de ide sorolhatjuk a hulladékcsökkentés megszállottait is. Nos, ha a te környezetedben is élnek ilyenek, akkor most tippeket kaphatsz arra, mivel is lepd meg őket karácsony alkalmával.

Az életmód rovaton belül mi is többször foglalkoztunk a minimalista, a hulladékcsökkentő vagy éppen a lagom, hygge életmóddal. Ami közös ezekben a szemléletekben az a visszafogottság és a fogyasztói társadalommal való szembemenés. Nekik a vásárlás pillanatnyi és múló boldogsága helyett az élmények keresése és az élet apró pillanatainak megélése a fontos. Ahhoz, hogy tényleg kedves és örömet okozó ajándékkal lephessük meg ilyen ismerőseinket, rokonainkat, kicsit bele kell helyezkedünk az ő világukba.

Mire van szüksége?

Bagatellnek tűnhet, de nem árt megnézni, mire van az illetőnek igazán szüksége. Ha valaki előre látó minimalista, akkor akár listát is készíthet a szeretteinek, hogy tényleg hasznos és hiánypótló tárggyal lepjék meg. Jómagam is a visszafogott vásárlás híve vagyok, és nem szeretnék karácsonyi ajándékként felesleges cuccokkal gyarapodni, sokkal inkább örülök olyan valaminek, amire a mindennapokban vagy akár a munkám során szükségem van. A névnapomra éppen ezért kértem az elromlott asztali nyomtatóm helyett egy újat, a karácsonyi kívánságlistámban meg például ezért szerepel egy lábtörlő az autómba (tudniillik a mostani kissé megviselt, eljárt felette az idő, kellene egy új). Vizsgáljuk meg, milyen tárgyai használódtak el, melyeket kellene pótolni? De jó ajándék lehet bevásárláshoz használható újrahasznosítható textilzsák vagy uzsonna csomagolásához használható méhviaszos csomagoló.

Mi érdekli?

Nemrég vágott bele a minimalizmusba, vagy szeret a témáról olvasni? Netán egy ideje maga süti a kenyeret, saját kezűleg készíti a tusfürdőjét, testápolóját. Lepd meg egy témába vágó kiadvánnyal, mint a visszafogott, svéd életmódot bemutató Lagom könyv vagy a kézműves pékeket bemutató Akik elmentek péknek című interjúkötet.

1. Uzsonnás zacskó, Kiwi Bag, 13 euró
2. Lagom könyv, Kossuth Kiadó 3.490 forint
3. Workshop ajándék utalvány, Edinas Paper 16.500 forint
4. 3 darabos méhviaszos élelmiszercsomagoló, Cibibee 3.290 forint
5. Akik elmentek péknek, Csipet Kiadó, 6.000 forint

Ajándékozz élményt!

A minimalizmus vagy akár a hygge/lagom hívei is jobban értékelik a tárgyaknál az élményeket. Éppen ezért lepd meg például egy közös ebéddel, de nem kell ám puccos étterembe menni, egy kreatív piknik is tökéletes. Kitűnő ajándék lehet egy wellness-nap, múzeumbelépő, de akár egy erdei túra is, ha pedig workshopra mennétek, akkor egyre több helyen lehet ajándékutalványt is vásárolni, mint például az Edinas Papernél. Nem az összeg, az ár a lényeg, hanem az együtt töltött idő, a közös élmények.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top