nlc.hu
Életmód

Karácsonyi ajándék férfiaknak - ők ezeket kérnék

Mit kér a férfi karácsonyra? Semmitől az autóig sokfélét, James Bond pedig mindig menő

Nem számít, hogy fél éve vagy húsz éve életed párja, pasinak ajándékot venni minden évben komoly fejtörést okozhat.

Nem lebecsülve a kérdés súlyosságát, hogy mit kapjon a gyerek karácsonyra, meg kell állapítsam, férjnek –  barátnak/férfi élettársnak, szabadon behelyettesíthető -, tehát felnőtt, hozzánk közelálló hímnemű egyednek karácsonyi ajándékot választani legalább akkora fejtörést okozhat. És az évek múlásával ez csak nehezedik, hisz egyre több dolgot veszünk meg év közben is magunknak és egymásnak, aminek köszönhetően hipp-hopp eljutunk a “megvan mindene” állapotba. És akkor jön a karácsony.

A baráti kör monitorozását követően világossá vált, az ajándékvásárlás dilemmájával nem csak én szembesülök sátras ünnepekkor, ezért úgy döntöttem, az idei karácsony más lesz: kiderítem, mire vágynak a férfiak. Tudom, szexre, és még több szexre, de most rugaszkodjunk el Maslow-piramisuk aljáról, és lássuk, a pénzért megvehető, becsomagolható kategóriából mi az, amit érdemes beszereznünk a fa alá.

Kutakodásomat a GQ magazinnál kezdtem, mely mint tudjuk, a férfivilág Cosmója, és még annál is több. Komplett lifestyle útmutatást ad, tippeket gyárt, kutat és utánanéz a férfiakat érdeklő témák sokaságának, ezért talán jogosan számíthatunk rá: ha ők feltesznek valamit Legjobb karácsonyi ajándékok férfiaknak listájukra, akkor az olyan rossz nem lehet. Nos, átolvasva az idei TOP 85-öt, arra jutottam, hogy 2021 karácsonyára a férfiak ezeknek a dolgoknak örülnének a legjobban:

Márkás, igazán jó minőségű ital

Lehet az whiskey, tequila, sör, bor, amit az illető szeret. Lényeg, hogy rugaszkodjunk el a kommersztől és lehetőségeinkhez képest próbáljunk egy különlegesebb márkájút, évjáratút, ízűt, elkészítési módút választani. Ha lövésünk sincs róluk, szaküzletekben biztosan adnak segítséget, de az sem baj, ha férjünket kérdezgetjük róla, milyen különlegességekről olvasott mostanában. 

karácsony whisky skót ajándék ötletek férfiaknak

50 éves Macellan skót whisky egy edinburghi magángyűjeteményből (Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images)

Körbekérdeztem ugyanis a témában, és a férfiak nagy része nem csinál ügyet belőle, hogy elmondja, mit szeretne karácsonyra. „A feleségemmel az egymásnak szánt ajándékok egy részét megbeszéljük, egy másik része mindig meglepetés marad. De ez nem jelenti azt, hogy nem célozgatunk rá, mit szeretnénk – árulta el Zoli. – Ő is, én is, évközben átküldjük egymásnak, ha olyan cuccokat látunk, amiket elfogadnánk, legyen az csak egy könyv vagy valami drága dolog. Ezeket én mindig lementem magamnak, és szerencsére ő is szemezget belőlük karácsonykor.”

Divatcikkek

E tekintetben nagy dolgokat nem villantottak meg a férfi magazin szerkesztői. Pulóverek és sportcipők váltakoztak jobbára a listán, ám esetükben is ott volt a minőség, mint fontos tényező, amire – bármit is ajándékozunk -, érdemes figyelni. Vásároljunk kevesebb dolgot, de azok legyenek színvonalasak. „Mivel alapvetően ruhavásárlásra veszem rá a legnehezebben magam, annak szoktam örülni, ha ruhákat kapok – árulta el Csaba. – Most például nadrágokból állok rosszul, mondtam ezt már a feleségemnek is, szóval jó eséllyel egy farmernadrágot kapok. De nem hiszem, hogy meglepi lesz, mert nadrágot próbálni kell előtte, szóval szerintem eljön velem a boltba.”

James Bond vagy Lego

A titkosügynök nevével minden menő. Coffee table könyvektől a mandzsettagombig széles tárháza van a lehetőségeknek, de vigyázzunk, kerüljük a bazári kacatokat. Gergő fekete öves James Bond rajongóként csak megerősíteni tudja a GQ listáján is olvasottakat. „Ha valaki nagyon tehetős, szerintem a karóra a legmacsóbb ajándék, aminek minden férfi örül, viszont ha már Bond, akkor vagy Rolex, vagy Omega, ami többmilliós kiadás, így túl sok karácsonyi listára biztos nem férnek fel. Menő lehet még egy olyan Tom Ford napszemüveg, amit Daniel Craig viselt a Skyfall-ban. Bármilyen alkalomra örülnék olyan italoknak, amiket Bond is ivott, vagy ha már Bond és macsó kiegészítő, akkor tök jó lehet egy késes borotva klasszikus pamaccsal és fenőszíjjal. Vagy akár martinis pohárszett, Ian Fleming Bond regény, marhabőr autós kesztyű, golfszett – nekem most ez utóbbi a legnagyobb vágyam.” Persze elegyíthetjük a témát a másik nagyágyúval, a LEGO iránti rajongással is: James Bond Aston Martinja Lego szettként királyság.

LEGO Creator Expert szett: James Bond Aston Martin sportkocsija

LEGO Creator Expert szett: James Bond Aston Martin sportkocsija (Fotó: kockaaruhaz.hu)

Szépségápolási szettek

Harry Styles körömlakkszettjétől a jó minőségű arckrémekig és szérumokig több mindent javasolt a GQ, számunkra a lényeg: ha tudod életed párjáról, hogy kozmetikai csomagja nem áll meg az after shave-nél, bátran válassz férfiaknak szánt arcápoló szettet, parfümöt, vagy állíts össze egyet te magad. Egy halom márkánál találunk for men termékeket, de ha rám hallgattok, nem szűkítitek le eszerint a lehetőségeket, ugyanis kozmetikumok garmadája készül ma már tökéletesen unisex csomagolással, rózsaillat helyett az összetevők hatékonyságára koncentrálva. Ha ezt túlzásnak érzed, egy haj- és szakállnyíró is jó ötlet lehet, a férfi magazin listáján is szerepeltek ezek a készülékek.

Szexjáték

Prosztata vibrátoroktól a maszturbációs segédeszközökig széles a skála akkor is, ha a férfiak öröméről van szó, bátran lehet ez irányba is kutakodni ajándékügyben. Jó ha tudjátok, a Grand View Research piackutató adatai szerint a pandémia 26 százalékkal dobta meg világszinten a szexjátékpiac forgalmát, és bár erőteljes nőuralom jellemzi, a férfiak számára készült segédeszközök iránti kereslet stabil, erősödő növekedést mutat. Az okoskütyük, a távolról irányítható eszközök, sőt még az AR technológia is színesíti a repertoárt, egy silány guminőre gondolni boomerség. 

Élményajándék

Csak a pénztárca szabhat határt ennek, és sajnos legtöbb esetben meg is teszi. Ám ha van rá lehetőség, jó ötlet lehet például élményvezetésre befizetni: tanktól a luxus sportkocsiig széles a paletta, sőt, még vadászrepülővel is elviszik egy körre, ha az az álom. De elmehettek tandemugrani, hőlégballonozni, vagy terminátorkodni egy élménylövészeten. És ami most nemzetközileg a téma csúcsa, az a Masterclass online képzései: Ringo Starrtól dobolni tanulni vagy Gordon Ramsay-től ellesni néhány főzési technikát hatalmas menőség. „Előfordult már, hogy koncertjeggyel lepett meg a párom és örültem neki – mesélte Zsolt.Akkor is amikor megkaptam, és akkor is, amikor fél évvel később elmentünk a koncertre. De korábban szívesen jártunk színházba, így a színház jegyet is egy remek ajándékötletnek tartom.” 

Tech kütyük

Érdeklődési terület, hobbi függvényében széles tárháza van azon tech kütyüknek, amiknek örülhet egy férfi. A GQ listáján a bluetooth kihangosítótól a lakásbarát okos kerten és különböző játékkonzolokon át a kültéri pizzasütő kemencéig minden volt. A retro játékok is újra hasítanak, Pac-Man, Super Mario, és általában a Game Boyok világát idéző oldschool játékok örömkönnyeket csalhatnak a szemekbe, de ugyanígy az okosóra, fülhallgató, autóba tehető fedélzeti kamera vagy a barkács dolgok is mind előkerültek, mikor ismerőseimet kérdeztem a témáról. Azt javaslom, derítsétek ki, mire vágyik szívetek választottja, biztosan szerepel legalább egy elektronikus készülék a kívánságlistáján.

Apropó kívánságlista

Ne becsüljük alá a férfiakat, konkrét listákat is tudnak vezetni, ha arról van szó, minek örülnének. „A családban én vagyok a legkreatívabb ajándékvásárló, aminek az a hátránya, hogy én viszont nem mindig azt kapom, aminek örülnék – mondta el Marci. – Erre született megoldásként, hogy írtam egy nagyobb listát, amin az olcsóbb dolgoktól egészen az új autóig minden szerepel.” Hasonló állásponton van jó pár Reddites felhasználó is: „A férjem frappánsan készített és folyamatosan frissít egy Amazonos kívánságlistát egész évben, így általában azon nézek körül, mit szeretne kapni, és ha valamit ki tudok jó áron fogni Black Friday-kor, megveszem neki.” 

„Kinéztem egy elektronikus jegyzetfüzetet, annak nagyon örülnék ha megkapnám, bár elég húzós az ára” – árulta el Zoli, rávilágítva egy kényes kérdésre, az anyagiakra. Nem érdemes hatalmas költségekbe verni magunkat, ahogyan mi is tudunk örülni apróságoknak, a férfiak is. Többen említettek könyveket, szakácskönyveket, amiknek örülnének, de néhány ismerősömnél santoku kés, és sál is szerepelt, ezek közül egyikhez sem kell személyi hitelért folyamodni.

A meglepetés ereje persze nem mindenkinél játszik, nem kell romantikátlannak tartanod azt sem, ha a párod szereti megbeszélni veled, mit vegyetek karácsonyra. Ez végsősoron a ti kettőtök dolga, teljesen mindegy, más hogyan csinálja. „Nálunk a karácsony közeledtével mindig felmerül valami extra dolog, amit régóta szeretnénk, de sajnáljuk rá a pénzt (bútor, kütyü, konyhai gép). Ilyenkor megvesszük magunknak, és az kerül a fa alá – mesélte Ádám. – Esetleg valami vicces apróságot szoktunk még mellé egymásnak adni. Ha nincs épp semmi ötletünk, elmegyünk Ikeázni és az az örömünk, hogy lecserélhetünk pár régi darabot a lakásban. Amúgy nem tudom ez tipikus férfi dolog-e, de én a hasznos ajándékokat szeretem. Utazás, koncertjegy, ilyesmi, bár ezek most elég merész választások a járványt tekintve.” 

Végezetül vannak, akiknél nem kerül semmi sem a fa alá, és tök jól el vannak vele. „Csak a gyerekek az érdekesek, egymásnak évek óta nem veszünk semmit – mondta el Tamás. – Nem foglalkozunk ezzel, együtt vagyunk, és ennyi.”

És fa, milyen lesz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top