Berobbant a lakáspiaci kereslet

nlc | 2021. Január 09.
Nagy az érdeklődés az eladó lakásokra a költözést, lakásvásárlást fontolgató háztartások körében.

Hatalmas érdeklődés mutatkozik az eladó lakások iránt már az év első napjaiban, a kínálat ezzel azonban még nem tart lépést – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Fotó: Getty

Fókuszban a vásárlóerő

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

„A keresleti oldal nagyon felélénkült, ami nem meglepő. A 2020 év végi keresletet jellemző vihar előtti csend alapján számítani lehetett arra, hogy sok háztartás veszi fontolóra a lakásberuházást az év elején, főleg az új állami támogatások miatt. Fontos, hogy egyelőre tájékozódnak a vevőjelöltek, felmérik a kínálatot. A megnövekedett kereslet tényleges adásvételekben február-márciusban mutatkozhat meg.”

Az idei év annyiban más lesz a korábbiakhoz képest, hogy a vevők megfontoltabbak és kedvezőbb pozícióban böngészhetnek a kínálatban. A most életbe lépő lakástámogatások célzottabbak, a saját célra lakást vásárló családok kapják meg a kedvezményeket. Az elmúlt években viszont meghatározó volt a lakáspiacon az átlagosnál erősebb fizetőképességgel rendelkező befektetők és külföldiek szerepe, ám ők lényegében hiányozni fognak a keresleti oldalról. Emiatt a tényleges költözést, lakásvásárlást tervező magyar háztartások vásárlóerejéhez igazodhatnak az árak.

A saját erőből történő építkezések is új lendületet kaphatnak az idén

2017 óta minden évben több mint 10 ezer egylakásos házra adtak ki engedélyt a hatóságok, amelyek jellemzően családiház-építésre vonatkoztak. 2019-ben – azaz még a koronavírus megjelenése előtt – több mint 11 ezer egylakásos ház kapott engedélyt. „A legfrissebb adatok szerint 2020 első tizenegy hónapjában pedig 8452 ház kapott engedélyt, ami a járványhelyzetet figyelembe véve viszonylag magas számnak mondható” – fogalmazott Balogh László.

Nézegess gyönyörű házakat!

(Nyitó kép: getty)

Exit mobile version