Otthon

8 százalékkal csökkent a használt lakások és házak ára

Összességében hat százalékkal csökkentek a lakásárak a második negyedévben a koronavírus-járvány következtében. A kereslet ebben az időszakban akár 10-40 százalékkal is csökkent.

Októberben használt lakást és házat az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 8 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk a tavalyi árhoz képest az ingatlan.com adatai szerint. Országosan 142 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés található a kínálatban. A használt ingatlanpiac kínálata iránt 19 százalékkal kisebb az érdeklődés, mint tavaly ugyanebben az időszakban, ugyanakkor az októberben bejelentett új kormányzati kedvezmények miatt az új lakóingatlanok iránti kereslet magasra szökött: 40 százalékkal lett nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Sokan kivárnak most a lakásvásárlással és lakáseladással a csokos lakásoknál életbe lépő illetékelengedés, a felújítási támogatás és a lakásépítési áfa csökkentése miatt.

Kulcs az új házhoz (fotó: Pixabay)

Kulcs az új házhoz (Fotó: Pixabay)

Az elmúlt öt évben az idei második negyedévben először fordult elő, hogy a használt lakások ára éves szinten csökkent. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a lakáspiacon is bizonytalanságot hozott a koronavírus-járvány megjelenése. A kereslet és a kínálat jelentősen visszaesett az első hullám legsúlyosabb időszakában

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ne felejtsük el, hogy ebben az időszakban volt érvényben a kijárási korlátozás. Akiknek muszáj volt eladni az ingatlanukat, mert például már megtalálták a következő otthonukat, azok kénytelenek voltak engedni az árból

– tette hozzá a szakember.

Egyelőre csak az előzetes számok jelentek meg, ezért a használt lakásoknál 6,3 százalékos árcsökkenés mértéke még változhat. Az egyelőre még kérdés, hogy mennyire lesz tartós az árcsökkenés. Az viszont lényeges, hogy újabb erőteljes drágulásra egyelőre nem lehet számítani.

Az ingatlan.com elemzése a hivatalos adatokat idézve azt írja, hogy a használt lakások az éves árcsökkenés ellenére a 2015-ös szinthez képest 60 százalékkal voltak drágábbak a második negyedévben, az előző negyedévhez képest 8 százalékos volt a hanyatlás. Az új lakások ára éves szinten 1,4 százalékkal még növekedni is tudott.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top