Így ültess ananászt otthon!

M. N. | 2021. Április 22.
Ha ananászt vettél, ki ne dobd a levélüstökét! Csodaszép növényt nevelhetsz belőle. Lépésrről lépésre bemutatjuk, hogyan.

A kertészetekben egy élő ananászért jellemzően 5000-7000 forintot is elkérnek. Sokkal olcsóbban is hozzájuthatsz azonban egy ilyen növényhez: ha saját magad neveled. Nem kell hozzá különösebben gyakorlott kertésznek lenni. Elmondjuk, hogyan csináld!

  1. Vásárolj egy érett, de még nem túlérett – illatos, aranybarna – ananászt! A levelei legyenek feszesek és zöldek, ha már barnulásnak indultak, akkor a gyümölcs nem igazán alkalmas a szaporításra.
  2. Vágd le az ananász tetejét a levélüstökkel, vigyázva arra, hogy a töve ne sérüljön! A gyümölcs többi részét fogyaszd el egészséggel!
  3. Az üstökről húzd le az alsó leveleket és óvatosan vágd le róla a maradék gyümölcsöt is, hogy a tő szabaddá váljon!
  4. A levélüstököt ezután helyezd egy vízzel megtöltött edénybe, például befőttes üvegbe, úgy, hogy csak a legalja lógjon bele a vízbe! Ha a növény az üveg száján magától nem támaszkodik meg, szúrj bele széltében három fogpiszkálót és azokkal támaszd ki!

    Gyökereztetés (Fotó: Getty Images)

  5. Tedd a növényt egy világos, szélsőséges hőmérsékletektől védett helyre, például az ablakpárkányra! A vizet akár naponta cseréld alatta, nehogy bepenészedjen!
  6. Légy türelemmel! A gyökerek megjelenéséhez több hétre, akár egy teljes hónapra is szükség lehet. Várd meg, míg a gyökerek elérik legalább a 4-5 centis hosszúságot!

    Ültesd el! (Fotó: Getty Images)

  7. Tölts meg egy minimum 15 centi mély cserepet 70 százalék homokos virágföld és 30 százalék szerves trágya keverékével, majd ebbe ültesd el a kigyökerezett növényt! A levelek alapja legyen a talajszint felett! A földet szorosan nyomkodd a tő köré!
  8. A növény napos, meleg és párás környezetben érzi magát a legjobban, ahol a hőmérséklet éjszaka sem csökken 18ºC alá! Keress neki egy ilyen helyet az otthonodban! Hogy a növény és a gyökerek megerősödjenek, az első hetekben egy műanyag zacskót is a tetejére húzhatsz, ami mini üvegházként funkcionál.
  9. A növény tövét hetente egyszer öntözd meg, de figyelj arra, hogy a levéltölcsérben ne maradjon víz, attól ugyanis elrohadhat. A nyári hónapokban kéthetente műtrágyázd!

    Ilyen lesz, ha teljesen kifejlődik (Fotó: Getty Images)

  10. Ne várd, hogy azonnal virágba borul és gyümölcsöt hoz, ehhez olykor több évnek is el kell telnie.

Még több kertészkedés

Exit mobile version