Így tartsd életben a dáliát!

M. N. | 2021. Június 19.
A dáliák pazar díszei lehetnek a kertednek vagy akár balkonodnak is, egészen az ősz végéig. Viszonylag kényesek, azonban a megfelelő gondoskodást bőséges virágzással hálálják meg.

A dália az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség. Nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta. Számos változata és hibridje létezik, legnépszerűbb fajtái a kerti dália, illetve a pompon dália. Léteznek alacsonyabb, középmagas, illetve akár másfél-két méter magasra növő verziói is. Előbbieket nevelheted balkonládában is, az utóbbiak viszont a kertbe valók. 

Pompon dália (Fotó: Getty Images)

A dáliák fény- és meleg igényes nővények, ezért lehetőség szerint olyan helyre ültesd őket, ahol naponta legalább 6-8 órán át sütkérezhetnek. Különösen szeretik a reggeli napfényt. A szélre viszont érzékenyek, így a legjobb, ha szélárnyékos elhelyezést kapnak. Az előnevelt dáliák kiültetéséhez a tavasz végi, nyár eleji időszak is ideális, hiszen ilyenkor már nem kell számítani fagyokra.

Kerti dália (Fotó: Getty Images)

A tápanyagban gazdag, enyhés savas, laza talajban érzik magukat a legjobban. Érdemes a földjüket homokkal vagy tőzegmohával lazítani. A növény gyökerei közel vannak a felszínhez, ezért fontos, hogy a talajt folyamatosan, de módjával tartsuk nedvesen. A túlöntözést, illetve a pangó vizet nem viselik el. A nyár folyamán 3-4 hetente igényelnek műtrágyázást, alacsony nitrogéntartalmú, folyékony műtrágyával. Minél több táplálékot kapnak, a gyökérzetük annál jobban megerősödik, és annál bőségesebben virágoznak majd akár egészen ősz végéig. A magasabbra növő fajtákat a fejlődésük ütemében érdemes karóval kitámasztani.

A dáliák a háziállatokra enyhén mérgezőek, így figyelj arra, hogy ne férhessenek hozzá a növényhez. A növényt sajnos imádják a csigák és a levéltetvek. Előbbiek ellen csigaölővel, utóbbiak ellen pedig permetezéssel védekezhetsz. Hajlamos lehet a lisztharmatra és más gombás betegségekre is, melyektől gombaölő permettel óvhatod meg.

Őszig is virágzik (Fotó: Getty Images)

A fagyok közeledtével, amikor a növény elszárad, a gumókat ásd ki a  földből, a szárát pedig vágd vissza ujjnyi hosszúságúra. Ezután szárítsd ki és tedd el homok vagy fűrészpor közé, száraz, fagymentes, sötét helyre!

Még több kertészkedés

Exit mobile version