nlc.hu
Otthon

Tűzbab ültetés teraszra

Ültess látványos tűzbabot, mert ez a kúszónövény tuti feldobja a balkonodat!

Ha gyorsan fejlődő, dús, mutatós és nem túl kényes kúszónövényt szeretnél ültetni a kertedbe vagy a balkonra, akkor ideje megismerkedned a tűzbabbal!

A tűzbab, más néven törökbab Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos növény. Erőteljes és gyors növekedésű kúszónövény, mely a kertben, de a balkonon is nevelhetsz. Már a levélzete is dús és látványos, a nyár közepén pedig skarlátvörös, méhcsalogató virágesőbe borul és egészen az őszi fagyokig virágzik. 

Tűzbab

A kertbe és a balkonra is ültetheted (Fotó: Getty Images)

Ültetés, elhelyezés

Már a csírázása is melegigényes, ezért leghamarabb április végén vagy még inkább májusban érdemes elvetni, jó vízáteresztő, tápanyagokban gazdag talajba, lehetőség szerint napos vagy legfeljebb félárnyékos helyre. A magokat előzőleg kicsíráztathatod, de elvetheted közvetlenül a virágládába vagy szabadföldbe is, ha a kinti hőmérséklet már tartósan 18-20 °C körül van. A talajt ezek után folyamatosan nedvesen kell tartani. Optimális körülmények között akár egy héten belül kihajtanak a tövek, majd rohamos fejlődésnek indulnak. Futtathatod őket állványra, rácsra, pergolára vagy a kerítésre is. A növény 3-5 méteres magasságig is felfut és indáival masszívan beborítja az elérhető felületeket, így a „tűzbab-függöny” akár árnyékolóként is funkcionálhat. 

Tűzbab

Több méter magasra is felkúszik (Fotó: Getty Images)

Gondozás

A növény vízigénye közepes, viszont igényli az állandó nedvességet és párát, különösképp a virágzás hónapjaiban. Ha hagyod kiszáradni, hamar lekonyul és akár el is pusztulhat. Tápoldatot, trágyázást különösebben nem igényel, de jót tehet neki, ha a nyár folyamán némi komposzttal átforgatod a talaját. Az elszáradt virágokat érdemes lecsipkedni róla, ezzel ösztönözheted a folyamatos, gazdag virágzást.

Bár a betegségekre nem különösebben érzékeny, a levéltetvek megtámadhatják, illetve jelentkezhet rajta a baktériumos levélfertőzés is. Ezektől organikus permetszerekkel védheted meg a növényt.

Skarlátvörös virágokat hoz (Fotó: Getty Images)

Skarlátvörös virágokat hoz (Fotó: Getty Images)

Termés

A tűzbab ugyan elsősorban dísznövény, ám hüvelyes terméseket hoz, melyek zöldbab jelleggel is elkészíthetők, de megvárhatod azt is, míg teljesen kifejlődnek. Fontos kiemelni, hogy a babszemek nyersen mérgezőek, hányást, hasmenést okozhatnak. Megfőzve azonban más babfajtákhoz hasonlóan, biztonsággal fogyaszthatók. A babszemeket ugyanakkor ki is száríthatod és a következő szezonban vetőmagként használhatod. 

Még több kertészkedés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top