nlc.hu
Otthon

Méhbarát növények

6 növény a kertbe, amit imádnak a méhek

Akad köztük régi klasszikus, divatos kedvenc és terebélyes cserje is, melyekben a közös, hogy mágnesként vonzza a kertbe a méheket.

Már Einstein is megmondta, a hogy a méhek kihalása esetén az emberiség is négy éven belül kihalna, az Eartwatch természetvédelmi intézet két évvel ezelőtt a Föld legfontosabb élőlényének nyilvánította a méheket, melyektől a bolygó mezőgazdaságának közel háromnegyede függ. Ehhez képest azonban a számuk drámaian csökken, a legújabb tanulmányok szerint a populáció csaknem 90 százaléka eltűnt az elmúlt években. A méhek életben maradásáért azonban te magad is tehetsz, például azzal, ha méhbarát növényeket ültetsz a kertedbe. Például ilyeneket…

Margaréta

A margaréta vagy margitvirág a kertek és rétek egyik klasszikusa, melyet azonban nem szabad lebecsülni, ugyanis a méhek számára vonzó és igen értékes táplálékforrás. Napos és félárnyékos helyeken is elél, nemcsak szabad földbe, de cserépbe, balkonládába is ültethető, laza szerkezetű talajba. Nem különösebben kényes, de öntözést rendszeresen igényel.

Margaréta

Margaréta (Fotó: Getty Images)

Rozmaring

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melyet a melegebb tavaszi napoktól kezdve egészen őszig termeszthetsz virágtartóban vagy a kertben. A virágzási ideje meglehetősen hosszú, kékeslila virágai pedig valósággal mágnesként vonzzák a méheket. Szívós és a szárazságot is eltűri, azonban mediterrán növény lévén, a fagyos hőmérsékleteket nem viseli el.

Rozmaring

Rozmaring (Fotó: Getty Images)

Levendula

A levendula az elmúlt néhány évben újra trendi lett a balkonokon és a kertekben egyaránt: nem csupán a külleme és az illata csodálatos, de a beporzó rovaroknak is kedvez. A növény ugyanis rendkívül gazdag nektárban, virágai pedig dekorációként és gyógynövényként is felhasználhatók. Előnyös tulajdonságaihoz képest ugyanakkor nem különösebben kényes: szabadföldi termesztésben a természetes csapadékon kívül öntözést sem igényel, és jóformán bármilyen talajban elél, kártevői nincsenek és permetezni sem kell.

Levendula

Levendula (Fotó: Getty Images)

Galagonya

A galagonya május-június folyamán borul hófehér virágokba, melyek nektárja a méhek számára valódi csemege, ráadásul könnyen hozzá is tudnak férni. Nem csupán a méheket vonzza azonban a kertbe, hanem bogyós termésével a madarakat is. Napos, félárnyékos és árnyékos helyre is ültetheted, a szárazságot eltűri, a nedves talajt azonban nem kedveli.

Galagonya

Galagonya (Fotó: Getty Images)

Hortenzia

A hortenzia a nyári hónapok egyik legpazarabb virágzatú növénye, egyben pedig a beporzó rovarok egyik legeslegnagyobb kedvence. Félárnyékos helyen, jó vízelvezető talajban érzi magát a legjobban, a kertben, de nagyobb méretű cserépben is nevelhető. A földje legyen mindig nedves, viszont semmiképp sem túl nedves! A rózsaszín hortenzia virágának színét kékre változtathatod, ha növeled a talaj savtartalmát. Ezt megteheted, ha például kávézaccot, alumínium-szulfátot, fenyőtűleveleket vagy összezúzott tojáshéjat keversz a földjébe.  

Hortenzia

Hortenzia (Fotó: Getty Images)

Japán mahónia

A japán mahónia örökzöld cserje, mely nem csak tavasszal, de ősszel, illetve tél elején is virágzik, így a méheknek abban az időszakban is táplálékot biztosít, amikor már nehezen találnak. Nem mellesleg a meglehetősen terebélyes növény a kertnek is igen látványos dísze egész évben. 

Japán mahónia

Japán mahónia (Fotó: Getty Images)

Még több kertészkedés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top