Otthon

5 ok, amiért érdemes levendulát ültetni a kertbe

Készítettél már levendulavajat? Fürödtél már levendulavirágok közt? Ezekhez pedig jól jön, ha terem otthon levendulavirág. Bónusz: a legügyetlenebb kertész is képes életben tartani.

Amikor Tihanyban vagy Pannonhalmán járunk, nem tudjuk nem észrevenni, hogy mekkora kultusza van a levendulának. Mint valami ritka természeti kincshez, egy cseppkőbarlanghoz vagy ilyesmihez, úgy zarándokolnak oda az emberek, és vásárolják a levendulás szuveníreket, látogatják sorra a levendula témájú idegenforgalmi látványosságokat.

Pedig a levendula messze nem egy természeti csoda (oké, egy több hektáros ültetvény elég látványos, amikor virágzik), sőt egy kimondottan egyszerű, igénytelen növényről beszélünk. Pont jól érzi magát ezen az éghajlaton, lényeg, hogy süsse a nap, ezen kívül nincsen neki vágya semmi. Sőt, annyira jól elvan, hogy az én kertemben is virít két hatalmas tő, bár nem volt ez mindig így.

A levendula virágát egy csomó mindenre felhasználhatjuk (Fotó: Getty Images)

A levendula virágát egy csomó mindenre felhasználhatjuk (Fotó: Getty Images)

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, amikor úgy éreztem, most már tavasz van, ideje beszerezni a muskátlikat az ablakba, megláttam a kertészetben két kis hetyke levendula ifjoncot. Hazahoztam, elültettem, aztán két év múlva arra eszméltünk, hogy már nem férünk el mellettük a járdán, a túloldalon meg benőtték a rózsákat, pedig nem csináltunk velük semmit, csak vegetáltak itt, mint két növény, virágzáskor meg szüreteltünk.

Persze, annál nagyobb bajunk sose legyen, hogy sok levendula van otthon, mondok is mindjárt öt okot, amiért érdemes ezt a növényt tartani. Legfőképpen persze azért, mert így ellenőrzött forrásból juthatunk sok levendulavirághoz, amivel azután egy csomó mindent kezdhetünk.

1. Mert szép

Természetesen mélységesen megértem azokat a tihanyi turistákat, akiket lenyűgöz a levendula, mert a lila virága nagy tömegben tényleg gyönyörű. Egy-két tő levendula otthon is színfoltja a kertnek, amikor pedig leszedjük a virágait és fejjel lefelé kiakasztjuk a teraszra száradni, tisztára úgy érezzük magunkat, mintha legalábbis Provence-ban laknánk, nem a kies Kárpát-medence kellős közepén.

A megszáradt és lemorzsolt levendulát azután üvegbe zárhatjuk és továbbra is dísze lehet a lakásnak – már amennyiben szeretjük ezt rusztikus, vidékies stílust. Ha meg nem, akkor dugjuk el, és csak akkor vegyük elő, amikor felhasználnánk.

2. Mert finom

A levendula gasztronómiai célú hasznosítása lassan kezd hozzánk is begyűrűzni, amit a legmesszebbmenőkig támogatok. A levendula kiváló fűszer, gyakorlatilag a legjellegtelenebb ételt is fel lehet vele dobni.

A levendula kiváló fűszer (Fotó: Pixabay)

A levendula remek fűszer (Fotó: Pixabay)

Készíthetünk belőle szörpöt, pácolhatunk vele csirkét, sertést, fűszerezhetünk vele rizst, sőt, még levendulás vajat is készíthetünk különböző süteményekhez, vagy vajas-lekváros kenyérhez. A levendulavirágot belemorzsoljuk a vajba, felmelegítjük, hagyjuk kihűlni, majd ismét megolvasztjuk, leszűrjük, és időnként kevergetve hagyjuk megdermedni.

Természetesen csak olyan levendulát eszünk meg, amit nem ért vegyszer, ebben pedig akkor lehetünk a legbiztosabbak, ha a gondos felügyeletünk alatt, a saját kertünkben nőtt a növény. 

3. Mert jó az illata, és molyok ellen is beválik

A levendula hatékony ruhamolyűző képességét valószínűleg mindenki ismeri, habár ma már viszonylag kevés olyan ruhát hordunk, amit megrághat a moly. Vegyük csak sorra, melyek ezek az anyagok: a gyapjú és a szőrmék – vagyis csupa olyasmi, amit nem egy szezonra vesz az ember, viszont megüti a guta, ha a nagyitól örökölt, ám még ma is kimondott értéket képviselő nercbundát megrágja a moly. A megoldás egyszerű: zárjuk a levendula virágát apró tüll zsákba (kreatívboltban, virágboltban lehet kapni, vagy varrjunk magunknak maradék függönyanyagból) és akasszuk be a szekrénybe. Ha a bunda ruhazsákban van, akkor értelemszerűen a zsákon belülre kerüljön a levendulapárna. Amikor elmúlik az illata, morzsoljuk meg egy kicsit a markunkban, és máris újra árasztani kezdi az illatát. Saját készítésű ajándéknak is szuper, és ha terem otthon a levendula, akkor minden évben megújíthatod a készleteket. Nehogy már a véletlenre bízd a moly témát!

4. Mert jót tesz a kertnek és a Földnek is

Sokan szeretik mostanában a mediterrán kertet, amiben nagyjából gyep meg tuják vannak és semmi más. Ez a stílus, bármilyen jól is néz ki (habár ez mindig egyéni megítélés kérdése), környezeti szempontból semmiképpen sem szerencsés, sőt a biodiverzitás csökkenése jelenleg az egyik legégetőbb környezeti probléma. Ahol nincs biodiverzitás (biológiai sokszínűség, vagyis sok-sok különböző faj), onnan szépen lassan valóban ki fog pusztulni, el fog menekülni az élet, nem jönnek a madarak és nem jönnek a méhek sem, a kártevők viszont el fogják lepni a kertet, és csak kémiai úton tudunk védekezni ellenük, amivel egy elég szerencsétlen spirálba kerülünk.

Levendulát poroz a méh (Fotó: Pixabay)

A levendula virága odavonzza a kertbe a méheket és táplálékkal látja el őket (Fotó: Pixabay)

Néhány tő levendula azonban virágzáskor odacsalja a méheket és a többi beporzó rovart is, azok meg a madarakat, aminek köszönhetően élettel telik meg a kert. Ráadásul, ahová levendulát ültetünk, oda nem igazán merészkednek a tetvek, vagyis a rózsa és a gyümölcsfák mellé határozottan jó ötlet levendulát ültetni. Természetesen tisztes távolságra, nehogy végül kiszorítsák egymást.

5. Mert megnyugtat

Természetesen nem fogunk otthon nekiállni levendulaolajat lepárolni, a jótékony hatásaiból azonban anélkül is részesülhetünk. Egy kád meleg vízben elterülni egyébként is nyugtató hatású, a levendula virága pedig maga is csillapítja a felborzolt idegeket. Segít ellazulni, oldja a stresszt és a fájdalmat is képes csökkenteni. A dolgunk pedig annyi, hogy a fürdővízbe szórunk egy marék levendulavirágot és beleereszkedünk nyakig. Ha még néhány mécsest is gyújtunk, és lágy zenét is kapcsolunk, percek múlva egészen elégedettek leszünk az életünkkel.

Végül is mi bajunk lehet, ha van kertünk, benne levendulánk, és nem fáj semmink?

További kedvcsináló olvasmányok a levenduláról, mielőtt elmennél a kertészetbe

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top