nlc.hu
Utazás

Levendula termesztése otthon

Te is szeretnél levendulát a kertedben? Megmutatjuk, hogyan gondozd

A levendula nemcsak illatszerként és gyógynövényként, hanem dísznövényként is reneszánszát éli manapság. Mivel viszonylag igénytelen, akár kis helyen, egy teraszon, cserépben is nevelhető, de akár egy egész kertet is beültethetsz vele. Mutatjuk, hogyan.

Meglepő, de a levendula korábban egyáltalán nem volt elterjedt Magyarországon. Olyannyira, hogy a múlt század első feléig – hasonlóan sok más fontos gyógynövényhez – csak kolostorokban nevelték értékes és gyógyító erejű illóolaja miatt.

Így fest ma a pannonhalmi levendulás a Szent Márton-hegyen

Így fest ma a pannonhalmi levendulás a Szent Márton-hegyen

A szerzetesek manufakturális körülmények között, a középkori eredetű kolostorkertekben termesztettek – elsősorban a kiszámíthatóság miatt – gyógynövényeket: zsályát, rutát, izsópot, a 17. századtól pedig levendulát is. A régi korok szerzetesei nagy gonddal gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket, hiszen a gyógyítás kezdettől fogva a monostorok fontos szolgálatai között szerepelt. Pannonhalmán például már 1201-ből van erre vonatkozó oklevél a levéltárban. A Szent Márton-hegy keleti lejtőin található gyógynövénykert különlegessége, hogy ez már a középkorban is megművelt terület volt, és jól átvészelte az évszázadok viharait. A szerzetesek híres és nagy gonddal ápolta gyógynövénykertjeinek kincsét szélesebb körben azonban csak az 1920-as évektől ismerhették meg hazánkban, amikor Bittera Gyula, a kor neves gyógynövényszakértője több ültetvényt is kialakított egyházi földterületeken.

Látogatók Pannonhalmán, az apátság levendulás kertjében. Nemcsak a növényről, de a belőle nyert értékes illóolajról és a levendulás kozmetikumok készítéséről is sokat tudhatunk meg itt.

Látogatók Pannonhalmán, az apátság levendulás kertjében. Nemcsak a növényről, de a belőle nyert értékes illóolajról és a levendulás kozmetikumok készítéséről is sokat tudhatunk meg itt.

Ha ellátogatunk ebbe a gyönyörű kertbe, csodálatos, dús bokrokban termő, egészséges levendulamezőt és csuhás barátokat is láthatunk itt, akik illóolajokhoz, gyógykészítményekhez és kozmetikumokhoz használják fel az apátság manufaktúrájában a jellegzetes, lilás virágzatot.

Ezek a fő fajták

Ha úgy döntesz, hogy levendulát ültetsz, először ki kell választanod a két fő, áttelelhető fajtából azt, amelyik neked megfelelőbb. Ezek közül az egyik a francia levendula (Lavandula angustifolia). Orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívják ezt, és ez a fajta az, amelyet Bittera Gyula a Tihanyi Apátságtól bérlet földterületeken meghonosított. Mint a neve is mutatja, Franciaországból származik, és az ottani melegebb, naposabb klímának köszönhetően az aromája finomabb, értékesebb és gyógyászati szempontból is jobb az angol levendulához képest, amely a másik elterjedt fajta hazánkban. Gyorsan bokrosodik, télálló, és akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására.

 

A másik „opció”, az angol levendula (Lavandula intermedia) fagyra érzékenyebb, és talaj, valamint víz tekintetében is igényesebb. Ennek az aromája sokkal markánsabb, illata pedig erősebb és fanyarabb a franciáénál, és nagyobb mennyiségű olaj sajtolható ki belőle. Erőteljesebb növekedésű, magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék, és körülbelül egy hónappal később nyílik, mint a francia levendula. Levelei ezüstösebbek a franciáénál.

A két fő fajta mellett kapható még egy harmadik is, a spanyol vagy más néven olasz levendula (Lavandula stoechas). Ez egyre népszerűbb manapság azok között, akik balkonon nevelnek növényt, mivel jól bírja ezt a tartást. Jellegzetes, tollas virágzata szabad körülmények között a francia levendulával egy időben jelenik meg. Kevésbé fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerbe rakni, télen pedig fagymentes helyen tárolni.

A levendula gondozása egyszerű, főleg ahhoz képest, hogy ez a gyönyörű növény milyen sok örömet ad a gazdájának

A levendula gondozása egyszerű, főleg ahhoz képest, hogy ez a gyönyörű növény milyen sok örömet ad a gazdájának

Könnyű vele bánni

Mint azt már említettük, ha levendulát nevelsz, nem lesz túl sok teendőd. Ez a növény ugyanis nem túl igényes, kártevői nincsenek, permetezésre nem tart igényt, szabadföldi termesztésben a természetes csapadékon kívül öntözésre nincs szüksége, és a talajjal kapcsolatban sincsenek különösebb „elvárásai”. A meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet kifejezetten szereti, de más talajokban is szépen fejlődik – kivéve azt, amely jól tartja a vizet. A pangó víztől ugyanis a levendula hamar rothadásnak indul. Kifejezetten kedveli viszont a meleget és a napfényt, ezért érdemes olyan helyre tenni, amely a rózsának már bevált, már csak azért is, mert intenzív illata távol tartja a rózsabokroktól a tetveket és a hangyákat. A levendula jól érzi magát a fűszernövények társaságában is, így például a kakukkfű vagy a menta kifejezetten jó „szomszéd” neki. Nevelhető belőle terebélyes bokor, de metszheted úgy is, hogy fácskává nője ki magát – mindkét alakban szép dísze lehet a sziklakerteknek. Betegség ritkán támadja meg, legfeljebb gombás betegség jelentkezhet esős, párás időben.

Az ültetés

A legtöbb kerti növénnyel ellentétben a levendulát nemcsak ősszel ültetheted, hanem fagymentes időben bármikor – vagyis tavasztól késő őszig. A legalkalmasabb időszak azonban a szeptember közepétől november elejéig tartó mintegy 45 nap. A kiültetendő palántákat érdemes tapasztalt, gondos kertészettől beszerezni – például ha Pannonhalmán jársz, az apátság Gyógynövénykertjéből biztosan kitűnő darabokat kapsz majd.

Ha cserepes levendulával dolgozol, jól öntözd be a növényeket ültetéskor, és az azt követő hetekben külön is öntözd meg őket, ha az időjárás csapadékmentes. Ha szabad gyökeres növényeket ültetsz, akkor még fontosabb a növekedés elindulásához és begyökeresedéshez a megfelelő mennyiségű víz. Az ilyen növényeket ültetés előtt mártsd iszappépbe, és jól iszapold be.

A levendula megszárítva kitűnő illatosító, rovarriasztó, és remek dekorációs alapanyag, arról nem is beszélve, hogy gyógynövényként és kozmetikumként is igen hasznos

A levendula megszárítva kitűnő illatosító, rovarriasztó, és remek dekorációs alapanyag, arról nem is beszélve, hogy gyógynövényként és kozmetikumként is igen hasznos

Tavasszal csak cserepes, földlabdás növényt ültess. Ha nyáron szeretnéd létrehozni a levendulás kerted, akkor számíts rá, hogy árnyékolást kell neki adnod, mert ilyenkor a perzselő nap elpusztítja a növendék levendulákat, ha közvetlenül éri őket. Ügyelj arra is, hogy nyáron is csak földlabdás növényt ültess!

Ha több növényt ültetsz, akkor 50 centiméteres tőtávolságot hagyj, hiszen a levendula akár egy méter széles bokrot is képes növeszteni. Szegélynövényként használva ez a távolság 30 centire csökkenthető.

Szabadföldes ültetésnél – tehát ha kertbe teszed a levendulát – a következő módon kell eljárni.

1. Ásd ki az ültetőgödröt, majd szórj bele egy kevés érett komposztot vagy istállótrágyát, erre pedig néhány marék földet, hogy a növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.

2. Az ültetőgödörből kiásott földhöz keverj néhány marék homokot és kavicsot. Ez különösen akkor fontos, ha a kertedben kötött, agyagos a talaj.

3. Vedd ki a levendulát a cserépből, tedd a gödörbe, temesd vissza, és a földet jól nyomkodd meg a töve körül.

4. Öntözd meg.

5. Néhány hétig folytasd az öntözést, hogy a gyökerek kifejlődjenek.

Ha balkonra ültetsz levendulát, akkor sem bonyolultabb az eljárás.

1. Válassz nagyobb edényt, hogy nyáron ne kelljen sokat öntözni a növényt, illetve hogy télen ne fagyjon át olyan könnyen a föld.

2. Tegyél bele virágföldet. Ehhez is keverj homokot és kavicsot is (3 rész virágföld – 1 rész homok – 1 rész kavics), hogy biztosítsd az ültetőközeg jó vízáteresztő képességét.

3. Ültesd bele a levendulát, fedd be földdel a tövénél, és tömörítsd be nyomkodással a földet.

4. Öntözd meg. A cserépben hamar kiszárad a föld, ezért a cserepes levendulának nagyobb a vízigénye, mint a kertben nevelt társainak, így rendszeresen locsolnod kell majd. Az öntözés során figyelj arra, hogy a táljában ne álljon a víz, és mindig várd meg, hogy a földje kiszáradjon, mielőtt vizet adsz neki.

A leszüretelt virágzatot szárítást után kis vászonzsákokba érdemes kötni, hogy szellőzni tudjon és sokáig elálljon 

A leszüretelt virágzatot szárítást után kis vászonzsákokba érdemes kötni, hogy szellőzni tudjon és sokáig elálljon 

A levendula metszés

A levendula sajátossága, hogy idővel felkopaszodik, ami jelentősen lerontja az esztétikai értékét. Rendszeres, évenkénti egy metszéssel azonban fiatalos és szép marad a növény.

A metszést már az első évben megkezdheted: ha ilyenkor levágod a virágbimbókat, akkor a következő évben nagyobb bokrod lesz. A spanyol levendulának és a francia levendulának akár a harmadát, felét is visszametszheted, de ennél többet ne vágj le, mert a szárak elhalnak.

A metszést tavasszal, kora nyáron (virágzás után) és ősszel is elvégezheted, de ha ősszel kerül rá sor, figyelj, hogy még jóval a fagyos idők beállta előtt elvégezd ezt a munkát.

Ha több évig nem metszed a levendulát az ültetés után, lehet, hogy az első metszést nem fogja túlélni. Ha nem látsz ilyenkor a fás rész alatt zöld hajtásokat, akkor el se kezdd a metszést: a legjobb, ha egyszerűen kiásod a felkopaszodott bokrot, és újat ültetsz helyette. Ha viszont vannak új hajtások a fás rész alatt, akkor elkezdheted óvatosan metszeni úgy, hogy a fás részbe ne vágj bele. Ezt követően minden évben egy kicsivel többet visszavághatsz, de mindig csak annyit, hogy a fás rész sértetlen maradjon.

Levendulás finomságok!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top