nlc.hu
Otthon

Virág ültetése hagymáról

Ezekre figyelj, ha hagymáról ülteted a virágot, és gyönyörű lesz a kerted!

Gyönyörű, színpompás kertet szeretnél? Elmondjuk, hogyan ültesd el a begónia, a liliom és a dália virághagymáját, hogy meseszép kerted legyen!

Habár sok hagymás virágot ősszel szoktunk ültetni, vannak olyanok, amiket ilyenkor, tavasszal, sőt még később, május végén is ültethetünk. Elmondjuk, mikre kell figyelned, hogy szép legyen a kerted!

A feltűnő kardvirág akkor érvényesül a legjobban, ha csoportban ültetedFotó: Getty Images

A feltűnő kardvirág akkor érvényesül a legjobban, ha csoportban ülteted (Fotó: Getty Images)

Tavaszi gumós virágok

Nem késtél se semmiről, ha szereted a hagymás virágokat, ugyanis még most is, hogy már javában tart a tavasz, ültethetsz. A kardvirág, a begónia, a csodás amarillisz, a feltűnő kála és a dália is szépen ki fog fejlődni, ha május végéig elülteted őket. Sőt, akár időben is eloszthatod őket, így egész tavasszal és nyáron csodálatosan színes és illatos lesz a kerted.

Napos helyre ültess!

A virághagymákat olyan helyre ültesd, amit egész nap, de legalább a nap nagy részében jól ér a napfény. A félárnyékos hely nem a gumós virágok kedvence, ugyanis sok napfényre van szükségük a fejlődéshez. Ugyanerre figyelj akkor is, ha teraszra ültetsz virágot. Emellett fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, azaz a víz ne pangjon, ne álljon meg a gumó körül. Ha erre nem ügyelsz, a gumó bepenészesedhet, és ennek egyenes következménye, hogy a virág nem fejlődik ki.

Az amarilliszt nem lehet nem észrevenniFotó: Getty Images

Az amarilliszt nem lehet nem észrevenni (Fotó: Getty Images)

Trágyázz!

Ne felejtkezz el a trágyázásról, amit ugyan, nem kell túlzásba vinned a gumós virágok esetében, de az fontos, hogy pótold az ásványi és a szerves anyagokat. A jól előkészített és megfelelően táplált  talajban lesznek csak igazán nagyfejű, erős virágaid. A gumós virágok a meszes vagy a semleges kémhatású földet szeretik. Az agyagos talaj kevésbé kedvező a számukra, de ha komposztot adsz hozzá, sokat javíthatsz a helyzeten.

Rendezd el a hagymákat

Az, hogy milyen lesz a kerted összképe, attól is függ, hogyan, milyen alakzatban ülteted a virághagymákat. A te kreativitásodon múlik, hogy milyen alakzatot találsz ki, egy ültetőgödörbe ültethetsz 3-4 gumót is, ami által jobban fognak érvényesülni a virágok. Ha pedig elnyíltak, gyönyörű szárított virág dekorációkat is készíthetsz! Ültetés előtt azonban feltétlen gyomláld ki, és lazítsd fel a talajt, hogy kellően szellős legyen, és semmi se akadályozza a fejlődést. 

A kála a kerted éke lehetFotó: Getty Imagesas

A kála a kerted éke lehet (Fotó: Getty Images)

Nem mindegy a mélység!

Az, hogy melyik virághagymát milyen mélyre kell ültetni, változó. Általános szabályként elmondható, hogy a virághagyma méretének a 2-3-szorosa az ideális mélység. A kisebb hagymáknak ültetőbottal, a nagyobbaknak ültetőlapáttal készíts lyukakat.

Mesekertet szeretnél? Ezeket a kertészeti tippeket fogadd meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top