Finoman szólva nem a szívünk csücske a hűtőtakarítás, általában nagytakarításkor, évente kétszer kerül a látóterünkbe a hűtő, ilyenkor teljesen kipakoljuk és kimossuk. Persze, nyitogatjuk naponta többször is a hűtőt, de úgy igazán alaposan nem nézzük át a tartalmát, ám ez elég nagy hiba.
A hónap végén készíts leltárt a hűtő tartalmáról!
Nemcsak azért probléma, ha nem vizsgáljuk meg rendszeresen, mi lakik a hűtőben, mert hátul esetleg romlott joghurtok sorakoznak majd, hanem mert gyakran elfeledkezünk róla, hogy milyen ételek várnak elfogyasztásra és így duplán veszünk meg bizonyos alapanyagokat. Így alakulhat ki az, hogy öt vaj halmozódik a hűtőben elszórva, vagy négy kibontott és félig elfogyasztott lekvár heverészik szanaszét a fridzsiderben. Ez óriási pazarlás, amit egy egyszerű szokás bevezetésével meg lehet előzni: készíteni kell leltárt minden hónap végén a hűtő tartalmáról, hogy tisztában legyünk vele, mire van ténylegesen szükségünk.
Ha bevezetjük a leltározást, akkor nem fordulhat elő az a helyzet, hogy olyan alapanyagokból kifogyunk váratlanul, amikre napi szinten szükségünk van, és feltételeztük, hogy van a hűtőben, aztán amikor nagyon kellene, akkor hiába keressük. A legjobb az, ha a hónap utolsó napjára rendszeresítjük, hogy rászánunk egy órát az életünkből és leltározunk a hűtőben a pazarlás elkerülésének érdekében. Ugyanezt a kamrával is jó lenne megtenni havonta, de haladjunk kis lépésekben, a kamra a legtöbb háztartásban egy fekete lyuk, amit nem szívesen zargat az ember. A havi egy hűtőleltár segít abban, hogy ne vásároljunk felesleges kajákat, amivel jelentős összegeket spórolhatunk, rendszerezzük a hűtő tartalmát és kidobjuk, ami már fogyasztásra alkalmatlan.
Hogyan csináld?
1. Pakolj ki mindent a hűtőből!
Annyira mindent, hogy teljesen üres legyen, ne maradjon egy kósza mustár vagy maradék pizzaszelet sem benne. Érdemes az étkezőasztalt vagy egy nagy kosarat előkészíteni, hogy legyen hova pakolni a hűtő tartalmát. A pakolás közben mindennek megnézzük a lejárati idejét és egyből kidobjuk a szemétbe azt, ami már nem fogyasztható vagy tudjuk, hogy úgysem fogjuk már megenni.
2. Írj listát!
Akkor lesz igazán jó a leltár, ha profi listát írunk a kipakolt hűtő tartalmáról. Lehet persze a telefonba is felírni az ételeket, amiket vissza akarunk majd rakni, de sokkal jobb, ha papírra, tollal írjuk fel, mert így ki lehet tenni a hűtőre, hogy vezetni tudjuk. A listát kategóriákra bontjuk, külön oszlopot kapnak a zöldségek-gyümölcsök, felvágottak, főzéshez alapanyagok stb. Olyan kategóriákat kell kitalálni, ami személyre szabottan a hűtő tartalmához illeszkedik. Mindent írjunk be az oszlopokba a kategóriákhoz, amit csak találtunk a hűtőben és meg akarunk tartani.
3. Jelöld a mennyiségeket!
Számokkal, pöttyökkel, vonalakkal, kis virágokkal, ahogy tetszik, csak írjuk oda minden tétel mellé azt is, mennyi található jelenleg a hűtőben belőle. Mert tudnunk kell, hogy van öt kocka vaj, hogy véletlenül se jusson eszünkbe vásárolni még többet, viszont, ha csak egy csomag csirkemellsonka van, akkor az kerüljön a kosárba a legközelebbi boltozáskor.
4. Pakolj vissza mindent a hűtőbe!
Előtte azért érdemes persze kitörölni a hűtőt, ha már üres, hogy tiszta legyen, amikor visszapakoljuk az ételeket. Érdemes úgy elrendezni a hűtő tartalmát, hogy előre kerüljenek azok az ételek, amiknek nincs sok hátra a lejárati időig, és persze azokat is elöl kell tartani, amiket a leggyakrabban veszünk elő a hűtőből.
5. Vezesd a listát folyamatosan!
Tűzzük ki a táblázatot a hűtőre és vezessük a mennyiségeket az ételek mellett minden vásárláskor. Ha új tétel kerül a fridzsiderbe, azt is írjuk fel a leltárba. Ez csak leírva tűnhet bonyolultnak, a valóságban pár perc, amit igazán megéri rááldozni a hűtő tartalmára, hogy ne essünk a pazarlás hibájába és spóroljunk magunknak egy rakás pénzt.
A rendszerezésről:
- Ez legyen az első lépés a ruhák szelektálásánál
- A legtutibb módszer, hogy a kamra tiszta és rendezett legyen
- Marie Kondo a home office-t is úgy rendszerezi, mint senki más