Otthon

Ez legyen az első lépés a ruhák szelektálásánál

A gardróbhoz érzelmi szálak fűznek, ezért is olyan nehéz nekiugrani a ruhák szelektálásának.

A gardróbban nem csupán ruhák vannak, mint egy boltban, hanem olyan ruhák, melyekhez valamilyen érzelem is kapcsolódik. Az egyiket ronggyá hordtuk már, annyira szeretjük, a másik ott csücsül két éve a polcon, arra vár, hogy végre leadjuk azt a hat centit a fenekünkből, a harmadik pedig akkor volt rajtunk, amikor a legboldogabbak vagy épp legszomorúbbak voltunk. Egy nő ruhatárában kevés a semleges ruhadarab, nem tudunk úgy belebújni a ruhákba, hogy ne fűzzön hozzá valamilyen érzelem, ami miatt fel akarjuk venni. Nem csoda, ha a ruhák szelektálása nehéz, nyögvenyelős, és egyáltalán nem kellemes feladat. Halogatjuk is, amíg végül kifolyik a sok holmi a szekrényből, és teljes káosz uralkodik el a ruhák között.

Az első és legfontosabb lépés

Bár Marie Kondo eléggé átvette a hatalmat a szelektálás és rendszerezés fölött, mi azért most egy másik megközelítést alkalmazunk: nem az kell legyen az első lépés, hogy megkérdezed magadtól, melyik ruhadarab sugároz számodra örömet, hanem fogni kell minden fiókos és ruhásszekrényt, és kiborítani a tartalmát. Ez az első és legfontosabb, amit tehetsz a szelektálás sikere értelmében.

Ez a legfontosabb lépés a ruhák szelektálásában

Szelektálj úgy, mint a profik! (Kép: Pexels)

Szedd ki a polcokról, fiókokból a ruhákat, bugyikat, sálakat, akaszd le az akasztókról az ingeket és kabátokat. Bármilyen ruhát tárolsz, akármilyen szekrényben, az kerüljön ki onnan és az egészet halmozd fel egy gigantikus kupacban a nappali – vagy legnagyobb helyiség – közepén.

És most jön az igazi trükk: próbálj úgy nézni a ruhakupacra, mintha nem a tiéd lenne.

Mintha mondjuk csak a barátnődnek segítenél szelektálni. Ez ad egy új perspektívát, melynek segítségével már sokkal könnyebben meg tudsz szabadulni az érzelmi kötődéstől.

A kupacolás módszere

Ha olyan sok ruhád van, hogy egy nap alatt nem tudnál végezni az összes átválogatásával, akkor egyszerre csak egy szekrényből pakolj ki, és kezdj neki a kupacolásnak.

1. Alkoss kategóriákat: legyen nadrágos, pólós, pulcsis, inges stb. kupacod.

2. Válassz a nagy halom ruhából mindegyik kategóriában két-három kedvenc darabot, és szépen összehajtva tedd a megfelelő kupacba. Ahelyett, hogy arról kellene döntened, hogy mit nem szeretnél, azt kell kiválasztanod, hogy melyik ruháidat szereted – ez jóval könnyebb döntés.

3. Addig folytasd a kedvencek kiválogatását, amíg már tényleg csak azok maradnak, amikre elhúzod a szádat.

4. A maradék ruhától szabadulj meg, nem kell tartogatni. A legjobb, ha adománynak megy a nem kívánt kupac.

Ismered Marie Kondót?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top