nlc.hu
Otthon

Így takarítsd ki a kamrát!

A legtutibb módszer, hogy a kamra tiszta és rendezett legyen

Az őskáosz enyhe szó rá, mekkora rendetlenség és vele járó kosz bír lenni egy kamrában, de most segítünk, hogyan vágj rendet öt lépésben.

Még a legrendesebb háziasszonnyal is előfordul, hogy a kamrában kialakul a káosz, kiszóródik a zabpehely és a kakaó, ám mivel egy zárt kis helyről (sok családban csak egy szekrényről) van szó, ezért nem esünk neki rögtön suvickolni. Ebből aztán lesz az, hogy eluralkodik a rendetlenség, ami túl azon, hogy nem szép látvány, még remek táptalajt ad akár a molyok vagy a zsizsikek beköltözésének is. Martha Stewart segítségével azonban öt lépésben megszüntethetjük a káoszt a kamrában.

Első lépés: mélytisztítás

Nem lehet megúszni, hogy időnként teljesen kipakoljuk a kamrát, mindegy, mekkora helyről van szó. A legutolsó fél zacskó zsemlemorzsáig mindent ki kell belőle szedni, és alaposan letisztítani a polcokat. Martha Stewart javaslata az, hogy előbb porszívózzuk le a polcokat is, aztán essünk neki a mosószeres vízzel, majd töröljük szárazra.

Második lépés: kategorizálás

Amíg száradnak a polcok a kamrában a lemosás után, jöhet a szerkesztési fázis. Ez a rendszerezés alapja, amikor kategóriákra osztjuk a kamrában lakó ételeket és csoportosítjuk mindet, mielőtt visszapakolnánk a kamrába. Az ebédlőasztalra kipakolt holmikból szép kupacokat csinálunk a kategóriák alapján, így egyszerű dolgunk lesz a visszapakoláskor.

Így tisztítsd a kamrát!

Győzd le a kamrában eluralkodó káoszt (Kép: Unsplash)

Harmadik lépés: szezonális ételek

A szortírozás során szedjük külön azokat az ételeket, amiket csak bizonyos ünnepen szoktunk használni. Itt az ideje, hogy a szemétben végezze a tavalyi mézeskalács vagy a forraltbor-fűszer, ahogy a húsvéti festékport sem kell őrizgetni tovább.

Negyedik lépés: hozzávalók a sütéshez

A legsúlyosabb anomáliák egy kamrában leginkább a sütés hozzávalói körül alakulhatnak ki, úgyhogy ezt a részleget alaposan gatyába kell rázni. A lisztek, cukrok, magok kavalkádját rendszerezni kell, a megkezdett zacskókat alaposan át kell vizsgálni, kutatni molyok és zsizsikek után, sőt, a legjobb, ha minden hozzávalót szép üvegekbe zárunk, és így kerülnek majd vissza a kamrába.

Ötödik lépés: lejárati dátumok

Talán a legutálatosabb lépés, de nem lehet kihagyni, hogy minden kamrában lakó ételnek ellenőrizzük a lejárati dátumát. Nem kerülhet vissza lejárt élelmiszer a polcokra, alaposan át kell nézni az összes zacskót és konzervet, és a polcokon előre rakni azokat a termékeket, melyeknek már közel van a lejárati ideje.

via

Még többet a kamráról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top