Otthon

Praktikus rendszerezési tippek az éléskamrában

Kicsi a helyed, de sok a holmi? Esetleg nincs is spájz a konyhádban? Tippjeink segítenek optimálisan kihasználni a teret!
Rusztikus hangulatban (Schafer Butik)
Rusztikus hangulatban (Schäfer Butik)

A háziasszonyok szeme fénye a teli éléskamra, más néven spájz. Jó érzés úgy benyitni ide, hogy a sok finomság rendezett sorokból kacsingat felénk. De vajon jól gazdálkodsz a rendelkezésedre álló hellyel?

Kamra vagy lomtár?

A lakásokban általában ez a helyiség az egyik legkisebb, mégis ide próbálunk beszuszakolni szinte mindent, amit nem akarunk szem előtt tartani. Került már spájzba porszívó és tollseprű, görkorcsolya és biciklipumpa, valamint macskaalom is. Sokszor akkora itt a zsúfoltság, hogy a kicsi kamra teljesen áttekinthetetlenné válik, és éppen az élelmiszereknek nem marad elegendő hely benne. Vajon tényleg optimálisan használjuk ki a rendelkezésre álló teret?

 

Rend a lelke mindennek

A nyár vége felé, amikor már elvégeztük a befőzés és savanyítás legjavát, talán érdemes átgondolni, hogy a sok finomságot hol és hogyan fogjuk tárolni. Nem okos gondolat, hogy az egyébként is telített polcokra, oda, ahol éppen hely akad, zsúfoljuk be a befőtteket.

Cukornak, lisztnek ideális tárolóhelyek a mutatós fémdobozok
Cukornak, lisztnek ideális tárolóhelyek a mutatós fémdobozok

Tegyünk rendet! A legjobb, ha a helyiség teljes kiürítésével és egy alapos nagytakarítással kezdjük a munkát. Érdemes ilyenkor átmeszelni a falakat is. Jó, ha tudjuk, hogy bár apróságnak tűnik, a feladat legalább egy, de inkább két napot vesz igénybe. Érdemes rá elegendő időt szánni, hiszen a végeredmény magáért beszél majd!


Ha nincs kamrád…

Ha spájz híján a tartós élelmiszerek tárolását is a konyhában kell megoldanod, célszerű kihúzható fiókos szekrényt választanod, mert könnyen áttekinthető, polcai jó teherbírásúak, ráadásul mindent megtalálsz benne. Ha nincs lehetőséged fiókos szekrényt beépíteni, egy sima konyhaszekrény is megteszi, csak jól záródó tárolóedényekre lesz szükséged. (Fotó: IKEA)

Mi kerüljön nagyon magasra?

Ha már üres a spájz, gondoljuk át, miként férne el benne még több polc, tárolási felület. Azokat a holmikat, amelyeket csak évente egy-két alkalommal használunk, nyugodtan tarthatjuk kizárólag létrával elérhető magasságban. Ha végképp nincs a lakásban erre máshol hely, fölpakolhatjuk ide a karácsonyfadíszeket és a ritkán befogott háztartási gépeket, persze hagyjunk szabadon jókora felületet az év során kiürülő befőttesüvegek számára is.

Tipp: a naponta használatos holmik legyenek kéznél, könnyen elérhető helyen.

Amit nem szívesen látunk

Ha otthonunk kicsi, bele kell törődnünk abba, hogy az élelmiszereken túl számos egyéb dolognak kell helyet szorítanunk a kamrában. Ha egy mód van rá, mégse tároljuk itt a takarítóeszközöket – felmosóvödröt, seprűt, felmosórongyot –, hiszen ez nem higiénikus. Szerencsésebb, ha számukra az előszobai szekrényben különítünk el egy rekeszt.

Sok esetben viszont a fúrót, a szerszámokat és a lámpaizzókat a kamrába kell költöztetnünk. Mindenképpen igyekezzünk úgy helyet találni ezek számára, hogy ne legyenek szem előtt. A legszerencsésebb valamilyen fiókos vagy rekeszes tárolót kialakítani, ha erre nincs lehetőség, egy külön polc is megteszi. Ragaszkodjunk azonban ahhoz, hogy ezek az eszközök mindig ugyanoda kerüljenek vissza, ugyanis hajlamosak a térhódításra: ahogy telnek a hónapok, a csavarhúzó, a kalapács és társai mind több helyet foglalnak el.


Vegyszerek

Ha elkerülhetetlen, tisztítószereket is tárolhatunk itt – ha ezt tesszük, nagyon vigyázzunk arra, hogy élelmiszerekkel még véletlenül se érintkezzenek. Fontos szempont az is, hogy gyerekek ne férjenek hozzá.


Ami a szemnek kedves

A kamrában tároljuk a nem gyorsan romló és a tartós élelmiszerek legjavát. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak hasznos, hanem szép is legyen a kis helyiség, akkor igyekezzünk egyforma, vagy legalábbis hasonló, vagy egymáshoz illő tárolóedényeket venni.

Cukornak, lisztnek ideális tárolóhelyek a mutatós fémdobozok
Cukornak, lisztnek ideális tárolóhelyek a mutatós fémdobozok

A liszt, a cukor, a dara és a zsemlemorzsa kerülhet esztétikus, nagyobb méretű fémdobozokba, jól látható felirattal. Figyeljünk rá, hogy olyan helyre kerüljenek, ahonnan könnyedén, egy mozdulattal elérjük. Nagyon fontos, hogy a tégelyek tökéletesen záródjanak, hiszen csak így tudjuk megelőzni a molyok terjedését! A nyáron eltett dzsemek, befőttek, savanyúságok talán különböző üvegekbe kerültek, ám ha színes textillel kötjük át a tetejüket, és így sorakoztatjuk fel a polcra őket, mindenképpen csinos lesz az összhatás. Az üvegeket feliratozhatjuk is. A burgonyát és a hagymát mindig jól szellőző tárolókba tegyük, a legpraktikusabb, ha fonott kosarakat használunk erre a célra. Ezek kerüljenek minél alacsonyabbra, esetleg éppen a földre, hiszen ott van a leghűvösebb.

Tipp: a kamrának mindig tisztának és rovarmentesnek kell lennie!

Praktikus fedeles tároló (Sagolik sorozat, IKEA)
Praktikus fedeles tároló (Sagolik-sorozat, IKEA)

 

Mi legyen az apróságokkal?

Ha lehetőségünk van rá, legalább egy polcot váltsunk ki csúszófiókos megoldással. Különösen jól jöhet ez a fajta tárolás apró dolgok esetében: olajos magvak, fűszerek, tortadíszek, aromák. A gondosan feliratozott fiókokba minden olyan holmit elrejthetünk, amely egyébként rendetlenül nézne ki a polcokon. Ha használunk zacskós ételeket, azokat is tartsuk dobozban vagy kosárban, így könnyedén átnézhetjük, melyiket szeretnénk épp választani.

Tipp: Kamra nélkül – fórumajánló »

 

Konyha.lap.hu »
Lakberendezés.lap.hu »
Konyhafelszerelés.lap.hu »

IKEA »
Schaferbutik.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top