5 strapabíró szobanövény, amit kezdőként is bátran bevállalhatsz

M. N. | 2021. Szeptember 14.
Életedben először vágnál bele szobanövények nevelésébe, vagy próbálkoztál már, de eddig nem sok sikerélményed volt, a tövek ugyanis egytől egyig megadták magukat? Próbálkozz a most következő öt fajtával!

Feldobnád az otthonodat néhány szobanövénnyel, de tanácstalan vagy, milyen fajtákat válassz, melyeket kezdőként is képes leszel életben tartani? Segítünk!

Anyósnyelv

Az afrikából származó anyósnyelv az egyik legszívósabb szobanövény, ami csak létezik, mindemellett még mutatós, és jóformán bármilyen környezetbe passzol. Teljesen átlagos talajban, árnyékban, félárnyékban és napos helyeken egyaránt vígan megél, mi több, fejlődik. Öntözni csak olyankor kell, ha már kiszáradt a földje, kizárólag a túllocsolást nem viseli el. Ha leginkább a rendszeres locsolás hiányán buktak el eddig a „szobanövény-projektjeid”, az anyósnyelv számodra ideális lakótárs lesz.

Anyósnyelv (Fotó: Getty Images)

Hegyescsúcsú futóka

A hegyescsúcsú futóka is hibátlan választás kezdők számára. A mostohább fényviszonyokat is eltűri, ugyanakkor a legjobban világos, de nem közvetlen, tűző napnak kitett helyeken érzi magát. A nyári hónapokban sem szereti a nagy meleget, az pedig kifejezetten jót tesz neki, ha a téli hónapokat nagyjából 12-15 fokos helyiségben töltheti. A nyári időszakban hetente-kéthetente igényel locsolást, de a földjét két öntözés között hagyni kell kiszáradni. Télen elegendő havonta egyszer megnedvesíteni a talaját.

Hegyescsúcsú futóka (Fotó: Getty Images)

Guzmán bromélia

A guzmán bromélia, más névvel lándzsabunkó talán a legkönnyebben életben tartható broméliaféle. Hosszú élettartamú, nem különösebben kényes, cserébe viszont igen dekoratív: tűzvörös virága akár másfél-két hónapig is pompázik. Félárnyékos vagy árnyékos elhelyezést igényel, így kevésbé világos lakásokban is tartható. Havonta kétszer elegendő öntözni: ilyenkor ne csak a talaját nedvesítsd meg, de a felső levéltölcsérbe is juttass némi vizet!

Guzmán bromélia (Fotó: Getty Images)

Tarka sárkányfa

A tarka sárkányfa meglehetősen kedvező áron és könnyedén – akár szupermarketekben, bútoráruházakban is – beszerezhető, látványos növény.  Hálás fajta, kiválóan érzi magát átlag szobahőmérsékleten, egyszerű virágföldben, félárnyékban is. Hetente egy-két alkalommal elegendő meglocsolni. A macskák viszont imádják rágcsálni a leveleit, ezért ha bársonytalpúval élsz együtt, olyan helyet keress a sárkányfának, ahol az állat nem férhet hozzá.

Tarka sárkányfa (Fotó: Getty Images)

Szobafikusz

Ha szobafikuszt szeretnél nevelni, érdemes fiatalabb példányt beszerezned, egyrészt mivel az idősebb tövek már nehezebben viselik az áthelyezést, másrészt pedig, mert a növény úgyis gyorsan megnő. Ami még fontos, hogy közvetlen napfénytől és huzattól védett, de világos helyet keress neki az otthonodban! A talaját folyamatosan, de mérsékelten kell nedvesen tartani, a pangó vizet viszont nem viseli el. Szobahőmérsékleten, átlagos virágföldben is jól érzi magát. Mivel azonban a levelei mérgező tejnedvet tartalmaznak, a gyerekektől és a háziállatoktól távol kell tartani.

Szobafikusz (Fotó: Getty Images)

Még több szobanövény

Exit mobile version