nlc.hu
Otthon

Mérgező szobanövények

5 mérgező szobanövény, amit soha ne tegyél a hálódba!

Szinte biztos, hogy a te lakásodban is megtalálható egy-kettő ezekből a szobanövényekből, de nem mindegy, hol tartod őket! A legjobb, ha a következő 5 növényt a hálódból inkább a nappaliba költözteted!

A növények élettel töltik meg az otthonunkat, szebbé varázsolják a teret, de vannak olyanok, amiket egyáltalán nem jó ötlet a hálószobába tenni. Egyes szobanövények károsak lehetnek az egészségedre, allergiát okozhatnak és irritálhatják a nyálkahártyát.

A szobanövények okozta allergia tünetei között lehet akár az émelygés, a hasmenés, a hányinger, de figyelmeztető jel lehet a fejfájás és a szapora légzés is. Sőt, talán nem is gondolnád, de a növények okozta mérgezés hosszútávon étvágytalanság és depresszió formájában is megnyilvánulhat.

Buzogányvirág

A buzogányvirág nem igényel sok törődést, mégis mutatós, így nem csoda, hogy a legkedveltebb szobanövények között dobogós helyet foglal el. De ha megsérül egy levele, olyan vegyületek kerülhetnek a bőrünkre vagy a szemünkbe, amelyek irritációt okozhatnak. Az allergiás reakcióra könnyezés, viszketés, ödémásodás, fokozott nyáltermelés és akár nyelési és légzési nehézség is felhívhatja a figyelmet.

Mérgező szobanövények - buzogányvirág

A buzogányvirág is lehet éke az otthonodnak, csak ne a hálószobád lakója legyen! (Fotó: Getty)

Anyósnyelv

A szintén Afrikából származó anyósnyelv is azon mutatós szobanövények közé tartozik, amikkel nincs sok gond, így sokan előszeretettel tartjuk. De elég a levelén vagy a hajtásán egy kis törés, és a nedve a nyálkahártyára kerülve allergiás reakciót, görcsöket, hasmenést, hányást válthat ki.

Mérgező szobanövények - anyósnyelv

Az anyósnyelvnek jobb helye van a nappalidban (Fotó: Getty)

Könnyezőpálma

Első látásra azt gondolhatnád, hogy a könnyezőpálma a látványos levelei és igénytelensége miatt jolly joker szobanövény, ami dísze lehetne a hálónak, mégis jobb, ha a nappaliba teszed! A levele ugyan nem mérgező, de a virága (és a gyökere) már igen. Tény, évente egyszer virágzik, azonban, ha megsérül, és te hozzáérsz, majd a nedve például a szembe kerül, irritációt okozhat. A könnyezőpálma gyökeréből kinyert mérget egyébként az őshazájában, Afrikában nyílméregként használják.

Mérgező szobanövények - könnyező pálma

A feltűnő könnyezőpálmát tartsd távol a hálódtól! (Fotó: Getty

Begónia

A begónia minden része mérgező, így a hálószoba helyett olyan helyre tedd, ahol biztos nem sérül meg, és tisztes távolból csodálhatod. A levelei, a hajtásai is mérgezők, a nedve irritációt okozhat, és a szájüregbe kerülve duzzanatot is kiválthat. Bár gyönyörű, de érthető, hogy ilyen tulajdonságokkal nem a begónia lett a 2021-es év szobanövénye.

Mérgező szobanövények - begónia

Jobban teszed, ha a begóniát sem viszed a hálószobádba (Fotó: Getty)

Ciklámen

Még a szép, színes ciklámen sem jó ötlet a hálóba! A legmérgezőbb a gumója, így, ha gyerek vagy kisállat is van a családban, jobb, ha mellőzöd ezt a virágot, mert erőteljes görcsöket okozhat, ha lenyelik. De a ciklámen levele és a virága is allergizálhat: ingerelheti a nyálkahártyát, ami megduzzadhat, a szemünk könnyezhet, bepirosodhat, és náthához hasonló tüneteket is produkálhatunk.

Mérgező szobanövények - ciklámen

A ciklámen gyönyörű, de a háló helyett tedd a dolgozószobádba, vagy a nappali ablakába (Fotó: Getty)

Szobanövény-gondozási tippek, hogy egész évben zöld és virágos legyen a lakás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top