nlc.hu
Otthon

Szobanövények virágoztatása

Így virágoztasd ősszel és télen a szobanövényeidet!

Ha az őszi-téli hónapokban sem elégszel meg a levéldísznövényekkel, vedd rá a virágzásra azokat a szobanövényeidet, melyek egyébként ebben az időszakban is képesek rá. Elmondjuk, hogyan.

Fokföldi ibolya

A fokföldi ibolya igazi retró szobanövény. A virágboltokban, kertészetekben minden bizonnyal olyan példányokat fogsz találni, melyek épp virágoznak. Ha viszont van már otthon egy-két tő korábbról, az ősz vagy a tél folyamán is rábírhatod őket a virágzásra. A növénynek ehhez naponta legalább 6-8 óra természetes fényt kell kapnia (de nem tűző napfényt), illetve egyenletes, 18-24 fokos hőmérsékletre van szüksége. A földjét tartsd nedvesen, de kizárólag alulról, langyos vízzel locsold, a leveleit ne áztasd el, ami vizet pedig nem szív fel, azt a locsolás után negyed órával öntsd ki a kaspóból vagy az alátétből! A virágzást ösztönözheted, ha 3-4 hetente virágzó növényeknek való tápoldatot is adsz a fokföldi ibolyádnak. 

Fokföldi ibolya

Fokföldi ibolya (Fotó: Pixabay)

Ciklámen

Ha a ciklámened idén nem virágzott még, ideje, hogy megtegye. Első lépésben szabadítsd meg a fonnyadtabb leveleitől, a talaját pedig dúsítsd fel tápanyagban gazdag virágfölddel! Ha eddig nem ott lakott, most tedd egy hűvösebb, 16-18 fok körüli, világos helyiségbe, például a verandára, azon belül is a legjobb helye egy északi fekvésű párkányon lesz. A cserepét helyezd kavicságyra, melyet aztán állandóan tarts nedvesen, ezzel biztosítva a ciklámen számára folyamatos párásítást. A locsolásához használj felforralt, majd visszahűtött vizet vagy ásványvizet! A gumóját és a leveleit közvetlenül ne érje víz, 3 naponta alulról locsold és ami vizet nem szívott fel fél órán belül, azt öntsd ki az alátétből! 10 naponta finoman tápoldatozd káliumban gazdag tápoldattal!

Ciklámen

Ciklámen (Fotó: Pixabay)

Amarillisz

Az amarilliszt általában a karácsonyhoz kötjük, de virágoztatható gyakorlatilag bármikor az ősz és a tél folyamán. Ha van már amarilliszed, a hagyma optimális esetben jelenleg épp pihen. Ha még nem raktad el, akár ezután is megteheted: fokozatosan vond meg tőle a nedvességet, hagyd leszáradni a leveleit, majd legalább 8 hétre tedd valamilyen hűvös, sötét helyre. Az így pihentetett vagy az újonnan vásárolt hagymát a virágzás vágyott időpontja előtt 6 héttel ültesd friss virágföldbe, majd óvatosan kezdd el öntözni! Ahogy kihajt, növeld a víz mennyiségét! Számíthatsz rá, hogy hamarosan megjelennek a bimbók, majd a látványos virágok.

Amarillisz

Amarillisz (Fotó: Getty Images)

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz általában virágoktól roskadozó állapotban kerül hozzánk, ám ahhoz, hogy a növény a következő évben újra virágokat hozzon, néhány körülményt mindenképp biztosítanunk kell a számára. Ha az ünnepekre szeretnéd, hogy virágozzon, most van itt az ideje, hogy hűvösebb, 15 fok körüli helyre vidd és egy kartondobozzal letakarva pihentesd néhány hétig. Egy-másfél hetenként azért szolidan locsold meg, illetve ellenőrizd is le a növényt! Ha megjelennek rajta az aprócska rügyek, vidd be és helyezd el a lakás egy világos, de nem túl erős fénynek kitett, huzatmentes pontján. Innentől már ne bolygasd, mert a helyváltoztatásokat nem szereti. Locsold 2-3 naponként, arra azonban figyelj, hogy ne legyen pangó víz a növényed alatt! Ha így teszel, decembertől nagyjából a tél végéig virágozni fog.

Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz (Fotó: Pixabay)

Kafferliliom

A kafferliliom, másnéven klívia optimális esetben a tél második felében virágzik ki és virágai tavasz elejéig kitartanak. Mindezt azonban már most el kell kezdened előkészíteni. A szobanövény ezekben a hetekben kezdi a pihenési időszakát: helyezd valamilyen hűvösebb, állandóan 10-15 fokos hőmérsékletű helyre és épp csak annyi vizet adj neki, hogy ne száradjon ki. Januárban aztán vidd melegebb helyiségbe és tedd egy keleti vagy nyugati fekvésű ablakba, vagy annak közelébe! Ilyenkor már gyakrabban önözheted és hetente adj a vizéhez virágzásindító tápoldatot is! Ha így teszel, 6-8 héten belül gyönyörködhetsz majd dús, narancssárga virágaiban.

Kafferliliom

Kafferliliom (Fotó: Pixabay)

Kertészkedj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top