nlc.hu
Otthon

Ettől virágzik a fokföldi ibolya és a korallvirág

Így vedd rá a virágzásra a fokföldi ibolyát és a korallvirágot!

Van korallvirágod vagy fokföldi ibolyád, de nem akar virágozni? Akkor figyelj, mondjuk mit kell tenned!
Fokföldi ibolya

A fokföldi ibolya és a korallvirág két nagyon kedvező áron és sok helyen beszerezhető, igen bájos szobanövény. Talán neked is van otthon belülök egy-két tő, és nyilván örülnél, ha újra ki is virágoznának. Elmondjuk, mit kell tenned ennek érdekében.

Fokföldi ibolya

A fokföldi ibolya neve nem kimondottan találó, ugyanis nem Fokföldön, hanem  a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos, az ibolyához pedig rendszertanilag nincs igazán köze.

  • Levegős, humuszos talajban érzi magát a legjobban.
  • Szereti egyenletes, 18-24 fokos hőmérsékletet. 13 fok alatt elpusztul.
  • Bár fényigényes növény, tűző napon mégsem szabad tartani, az ugyanis tönkreteszi a leveleit. Ahhoz azonban, hogy virágozni kezdjen, naponta legalább 6-8 óra fényre van szüksége.
  • Locsolni kizárólag alulról szabad, ugyanis ha a leveleit áztatod el, azok jó eséllyel foltosodni kezdenek, majd elrohadnak. Az öntözővíz lehetőleg ne legyen hideg, inkább olyan 20 fok körüli. Nem kell agyonlocsolni, sőt, ami vizet nem szívott fel a locsoláskor, illetve az azt követő negyed órán belül, azt érdemes kiönteni a tálból vagy a kaspóból.
  • A felsorolt feltételek mellett jó esély van arra, hogy újra és újra kivirágzik. Ha biztosra akarsz menni, havonta egyszer virágzó növényeknek való tápoldatot is adj neki, ezzel beindíthatod a virágzást, illetve meghosszabbíthatod annak időtartamát.
Megnézem
Összes kép (5)

Korallvirág

A korallvirágnak összesen 155 fajtája van.  Az “alap” korallvirág 4 szirmú, ám telt virágzatú verziói is léteznek. Színben szintén igen változatos: a leggyakoribb a piros virágzat, de létezik belőle rózsaszín, fehér, vajszínű, illetve citrom- és narancssárga is. Tartható szobanövényként, de nyáron ki lehet tenni a balkonra vagy a kertbe is.

  • A talajára nem különösebben kényes, de ha kedvezni akarsz neki, fele rész kaktuszföld, fele rész virágföld keverékébe ülteted.
  • 10 fok felett szinte bármilyen hőmérsékletet elvisel, de 20 fok körül érzi magát a legeslegjobban.
  • Öntözni hetente egyszer elég, mivel a leveleiben tárol kellő mennyiségű a vizet. A földjét két locsolás között mindig hagyni kell kiszáradni, a túlöntözést nem viseli el.
  • Árnyékosabb helyeken is életben marad, de a virágzáshoz közvetlen napfényre is szüksége van. Ugyanakkor ahhoz, hogy beinduljon a virágzása, másfél-két hónapon át naponta 12-14 órát sötétben kell töltenie.
Korallvirág
Megnézem
Összes kép (5)

Még több szobanövény

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top