Otthon

Szobanövények, melyekkel megmérgezheted a háziállatodat

Most megugrott a szobanövények iránti kereslet, de ha van otthon háziállat, akkor arra is figyelni kell, nehogy számára mérgező növényeket tegyünk az életterébe, mert bármikor megrágcsálhatja kíváncsiságból.

Az ASPCA Posion Control szerint több ezer olyan növény van, ami ártalmas lehet a kutyákra és macskákra, az enyhe tünetektől kezdve a halálos mérgezésig tudnak galibát okozni a háziállatoknál. Természetesen itt nem tudunk ezernyi növényt felsorolni, ezért a leggyakoribb szobanövényeket nézzük meg, melyek mérgezőek lehetnek egy háziállatra.

1. Sárkányfa

A sárkányfa (Dracaena frangrans) népszerűsége abban rejlik, hogy könnyen nevelhető, ezért kezdő növénytartók is beszerezhetik biztonsággal. Csak annyi a gond vele, hogy a macskára és a kutáyra olyan hatással van a kóstolása, hogy hánynak tőle és étvágyvesztés léphet fel náluk. A macskáknál mutattak ki súlyosabb tüneteket, akár még légzésnehézség is előfordulhat ettől a növénytől.

2. Cikász pálma

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@asilbotanik által megosztott bejegyzés,

A Cycas revoluta, azaz cikász pálma exotikus és közkedvelt szobanövény, de a kutya vagy macska számára minden része ártalmas. A magoktól kezdve a gyökerén át egészen a levelekig számos tünetet okozhat, ha megkóstolják a szinte már családtagként kezelt háziállatok: hányás, hasmenés, vagy akár májelégtelenség is kialakulhat miatta.

3. Aloe vera

Ezek a szobanövények mérgezők lehetnek egy háziállatnak

Az aloe vera mérgező lehet egy háziállatnak (Kép: Unsplash)

Rossz hír az állattartóknak, hogy az aloe vera nem tartható csak úgy egy háziállat mellett, mert ha megrágja a leveleit, az az emésztőrendszerben problémákat okozhat. A mérgezés gyakori tünetei: hányás, hasmenés és remegés.

4. Pozsgafa

A pozsgafa (Crassula argentea) nagy túlélő, mostoha körülmények között is szépen megél, ezért is szeretjük. A háziállataink azonban már kevésbé örülnek neki, ha esznek belőle, és hánynak vagy szívritmuszavart kapnak tőle. Inkább mellőzzük kutya és macska mellett.

5. Tarkalevél

A tarkalevelet (Caladium) színpompás leveleiért tartjuk, és valóban dísze lehet a lakásnak vagy a kertnek. De ha a kutya rátalál és lenyel a leveléből, akkor megégeti vele a nyelvét, száját, erősen nyáladzani kezd és hányással zárja a sort.

via

Tudj meg még többet a háziállatodról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top