Baba

Egészségesebb lesz a gyerek, ha van háziállat a családban

Egy háziállat jó hatással van a gyerekre, megéri azt a plusz fáradságot, amit a szülőknek jelent.

Szociális, érzelmi és még fizikai előnyöket is szerez az a gyerek, aki állatok között nő fel – állítja dr. Kyle D. Pruett gyermekpszichiáter, klinikai szakpszichológus. A szakember egyenesen azt javasolja, hogy minden gyereknek legyen háziállata, mert ezzel rengeteget segíthetünk neki abban, hogy egészséges legyen mentálisan és fizikailag.

A szakember a saját történetével példázta a javaslatát: „Egy farmon nőttem fel, a szüleimnek két tehene, csirkéi voltak, gazdaságot vezettek. A bátyámmal együtt belenőttünk az állatok gondozásába, növények termesztésébe. Hatéves koromban én voltam a felelős a zöldségek öntözéséért, a csirkék etetéséért, nyolcévesen pedig már szedtem a tojásokat, sőt vásárba is jártak a portékánkkal. Még nem értem el a tízéves kort, amikor már elvárták tőlem, hogy megfejjem a tehenet – Kék Szem névre hallgatott –, amitől először rettegtem, de aztán jó barátommá vált az állat, ez lett a kedvenc munkám.

Kék Szem mindig meghallgatta a panaszaimat türelmesen, és olyan hálásnak tűnt, amikor egész éjjel mellette ültem, mert beteg lett.

Varázslatos leckét kaptam tőle az életről. Soha nem bántott, csak létezett, és a létezésével megmutatta nekem az élet körforgását.”

háziállat gyerek hatás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Dr. Pruett szerint a gyerekeket nem szabad megfosztani attól, amit az állatok gondozása adhat nekik. Mindegy, hogy tehenekről vagy kaméleonokról van szó, a lényeg a gondoskodás és a figyelem. A legjobb mindenesetre az, ha kutyát nevelhet a gyerek, legalábbis azt már tanulmányokban kiderítették, hogy kutya mellett kisebb eséllyel lesz asztmás, allergiás vagy ekcémás, és még az immunrendszere is erősödik a sok arcon nyalástól.

A szakember szerint a kutya mellett felnövő gyerekeknek kevesebbszer van szükségük antibiotikumos kezelésre felnőttként is, és gyorsabban felépülnek bizonyos betegségekből.

A kutya empátiára tanítja a gyereket, amikor megsérül vagy beteg lesz, esetleg csak odaszalad egy ölelésre – bár hozzáteszem, ez a macskákra is igaz, ne diszkrimináljuk őket.

Ha kutya van a családban, az még a képernyő előtt töltött időt is limitálja a gyerekeknél, hiszen fel kell állni a kanapéról, ki kell vinni az állatot, labdázni, foglalkozni kell vele. A The Centers for Disease Control and Prevention kutatói pedig azt is felfedezték, hogy a kutya csökkenti a stresszt és a szorongást az egész családban.

Bár a kutyát emeli ki a pszichológus, valójában a fenti jó hatások többségét bármilyen más háziállattal is el lehet érni, amelyik kicsivel okosabb és kommunikatívabb, mint egy guppi. A közös nevező ugyanaz marad: legyen háziállata a gyereknek, hogy felelősséget, gondoskodást, empátiát tudjon tanulni általa, ezzel is felkészülve az önálló, felnőtt életre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top