Baba

Így válassz kutyát gyerek mellé az állatorvos szerint

Ha gyerek mellé akarsz kutyát venni, arra nem árt felkészülni.

Az biztos, hogy nem jó ötlet, ha csak úgy találomra hazaviszel meglepetésből egy kutyát. Dr. Gina Posner állatorvos szerint sok esetben már ott elvérzik a kutyatartás, hogy a szülők nem készülnek fel arra, hogy tényleg lesz egy kutya a háznál.

Első lépés: allergia

A szakember szerint mielőtt vásárlásra vagy örökbefogadásra adnánk a fejünket, mindenképp nézessük meg a gyereket, hogy nem allergiás-e a kutyákra. Mert ha ez azután derül ki, hogy már hazavittük a kutyát, akkor az állat és a gyerek lelke is sérül, ha el kell távolítani a kutyát a lakásból.

Második lépés: kutyalátogatás

A felkészülés része az is, hogy megnézzük, hogyan reagál egyáltalán a gyerek a kutyákra. Ezt a legjobban ismerősök kutyáin tudjuk lemérni, vagy ha elmegyünk egy nyílt napon valamelyik menhelyre, ahol engedik, hogy simogassanak a látogatók kutyákat. Ez utóbbi esetben azt is megtudhatjuk, melyik fajta kutya a legszimpatikusabb a gyereknek, hogy a kistermetűek vagy a nagyobbak vonzzák inkább.

kutya kutyatartás gyerek

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Levi Saunders)

Harmadik lépés: sok beszélgetés

Ha az első kutyánk lesz, akit örökbe akarunk fogadni, akkor előbb sokat kell beszélgetni a háziállatokról a gyerekkel. „Beszélgessünk a különböző fajtákról, macskákról, kutyákról, madarakról, kaméleonokról, hogy milyen feladatokat kell ellátni körülöttük, mivel jár az állattartás. A beszélgetések során kiderülhet, hogy milyen állatokat kedvel igazán a gyerek, még az is lehet, hogy nem kutya, hanem inkább valamilyen másik háziállat való neki.”

Negyedik lépés: a kutya természete

Ha már felnőtt kutyát készülünk örökbefogadni egy menhelyről, akkor mindenképp fel kell mérni, hogy egyáltalán való-e gyerek mellé, találkozott-e már gyerekekkel és hogyan reagál rájuk. Kölyökkutyáknál ez nem annyira probléma, hiszen nem hordoznak még magukban traumákat, nincsenek ellenérzéseik az emberekkel szemben, legyenek akár felnőttek, akár gyerekek. Cserébe viszont a szobatisztaság miatt nem lesz pár hónapig szőnyeg otthon.

Ötödik lépés: a kutya területe

Az állatorvos szerint, amikor hazavisszük a kutyát, fontos, hogy a lakásnak csak egy részére engedjük oda elsőre, jelöljük ki neki a területét, ami csak az övé, ahol nem zavarják a gyerekek vagy felnőttek. A gyereknek pedig tanítsuk meg, hogy ne másszon rá a kutyára, hanem várja meg, míg az állat megy oda hozzá ismerkedni. Mutassunk példát a gyereknek, hogy azt tanulja meg, hogy a kutyát is tiszteletben kell tartani, nem ráncigálhatja kedvére, mert egy élőlény, akinek vannak érzései.

Hatodik lépés: a kutya gondozása

A legkisebbeket is be lehet vonni a kutya gondozásába, sőt kell is a szakember szerint. Ahhoz, hogy értse a gyerek, mit jelent a felelős kutyatartás, már az első naptól kezdve neki is részt kell vállalnia a gondozásából. Menjünk együtt sétáltatni, adjon a kutyának ételt, vizet, és kísérje el a kutyaiskolába, kozmetikushoz, állatorvoshoz – tehát akárhova, ahova vinni kell a kutyát. Tanítsuk tiszteletre és szeretetre a kutyát és a gyereket is, így lesz jó élmény mindenkinek a kutyatartás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top