Család

A kutya is átérzi, ha a gazdája stresszes

Ha volt már kutyád, akkor pontosan tudod, milyen hatással van rá, amikor ideges vagy.

Ha rossz napod van, az egyik legjobb dolog, ami történhet, hogy arra érsz haza, a kutyád a nyakadba ugrik, örül, körbenyalja az arcodat, és süt belőle az önzetlen szeretet. A kutyák mindig ott vannak, ha támogatni kell a gazdit, nem ítélkeznek, vigasztalnak és bármikor az öledbe másznak, ha látják, hogy igényled a törődést. Most egy új tanulmányban pedig azt találták, hogy még arra is képesek, hogy átérezzék a gazdájuk stresszes állapotát.

A svéd Linköping Egyetemen végzett kutatásban azt vizsgálták, hogyan hat a kutyákra a gazdájuk stressze, az eredményekből pedig kiderült, hogy a kutya tükrözi a gazda stressz-szintjét. A kutatók 58 kutyagazda életét követték pár hónapig, közben folyamatosan mérték a gazdákban és kutyákban is a kortizolt, azaz a stresszhormon szintjét.

Az adatokból pedig egyértelműen kiderült, hogy a stressz-szint szinkronban van a kutyában és gazdában.

kutya stressz kutatás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash / nomao saeki)

A kutyák tehát nemcsak empatikus lények, hanem a szervezetükben a hormonszint is reagál arra, ha stresszes a gazdájuk. Ebből kiindulva további kutatásokat terveznek, melyektől azt az eredményt remélik, hogy meg lehet majd mondani előre, melyik kutyafajta passzol a leginkább az adott ember személyiségéhez, illetve stressz-szintjéhez.

„Ha még többet sikerül megtudnunk arról, hogy a bizonyos kutyafajtákra milyen hatással vannak az emberek, lehetségessé válik, hogy pontosabban válasszunk kutyát magunknak, legalábbis a stresszkezelés szempontjából” – mondta el Lina Roth, a kutatás vezetője.

A stressz szinte elkerülhetetlen az életünkben, ezért mostantól nagyobb figyelemmel kell lenni, ha kutyád van, több energiát kell fektetni abba, hogy megnyugtasd az ő lelkét is egy nehéz, ideges nap után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top