Időpazarlás: ezért NE öblítsük a tányérokat, mielőtt a mosogatógépbe tesszük

Németh Orsi | 2021. Október 15.
A mosogatógép használata előtti tányér- és poháröblítés csak idő- és energiapazarlás. Hogy miért? Most fény derül a titokra!

Spóroljunk egy kis időt és energiát, bízzuk magunkat a mosogatógépünkre – legalábbis ezt ajánlják a szakemberek.

Bízzunk a mosogatógépünkben

A legtöbben még mindig leöblítjük a koszos edényeket, mielőtt betennénk őket a mosogatógépbe. Az igazság az, hogy a mai modern gépek és a hozzájuk való mosogatószerek, tabletták és kapszulák képesek elbánni az igazán makacs szennyeződésekkel is. Éppen ezért dőljünk kicsit hátra, és spóroljunk magunknak (és a környeztenek) egy kis vizet, energiát és IDŐT.

Még egy jó hír a háziasszonyoknak: a Wirecutter tesztje keretében 17 különböző árfekvésű mosogatógép teljesítményét vizsgálták, és úgy találták, hogy szinte kivétel nélkül tökéletes munkát végeznek mindenféle előkészületek nélkül is.

Ha még kétség támadna: a dugulás veszélyétől sem kell tartani, ugyanis a modern készülékek szűrői felfogják azokat a nagyobb ételdarabokat, amelyek dugulást okozhatnak a rendszerben, majd a mosogatószerekben lévő enzimek és a víznyomás elkezdi lebontani őket, míg végül apró darabokra esve eltűnnek a lefolyóban.

Ne csináljunk magunknak pluszmunkát (Fotó: Getty Images/Oscar Wong)

Okosan pakoljunk be

Az első és legfontosabb szabály, hogy a legkoszosabb felületek mindig lefelé, a mosókarok irányába nézzenek. A késeket fejjel lefelé fordítva rakjuk, a tálaknál nem gond, ha szorosan kerülnek egymásra, mindaddig, amíg marad egy kis rés, amelyen keresztül bejuthat a víz. A fokozottan szennyezett edényeket viszont soha ne tegyük a felső kosárba, mert a tisztítóhatás ott a leggyengébb. Fontos még, hogy a nagyobb tárgyaknál ügyeljünk rá, hogy ne kerüljenek a szórókar útjába.

Nem árt néha megtisztítani

Hogy a mosogatógép még sokáig dolgozhasson és illatos, tiszta edényeket vehessünk ki belőle, félévente egyszer ajánlott kitisztítani. Nem kell nagyon bonyolult dolgokra és speciális vegyszerekre gondolni, hiszen néhány egyszerű, a háztartások nagy részében fellelhető anyaggal könnyen megoldható a probléma.

Tipp: Ha havonta-kéthavonta egyszer elindíthatunk egy sima forró vizes mosogatást, amivel sokat tehetünk a gép tisztaságáért: a legkönnyebben így tudjuk eltávolítani a kellemetlen szagokat okozó ételmaradékokat.

(Forrás: itt és itt)

Háztartási tippek az nlc-n:

 
(Nyitókép: Getty Images/The Good Brigade)

Exit mobile version