Az élet szomorú és sivár bundás kenyér nélkül. De mit tehet az, aki tojásallergiás vagy saját döntéséből kifolyólag nem eszik tojást? Két megfejtést is hoztunk!
A növényi étrenden élők pontosan tudják, micsoda kincs a konyhában csicseriborsóliszt és a sörélesztőpehely. Előbbi a tojás pótlására szolgál, utóbbival elsősorban a sajtos ízt idézik meg, valamint krémesítenek az állati összetevők nélkül sütők-főzők.
A Vegasziget blog írójával, Dankóné Reisinger Magdolnával hosszan beszélgettünk vegánsága történetéről, a vele készült interjúnk jövő héten jelenik meg. Az édesanya kamaszoknak írt vegán szakácskönyve, a Most tiéd a konyha! a közelmúltban jelent meg. Az ő receptgyűjteményében foglaltak alapján íme, a tojás nélküli bundás kenyér receptje, ami ebben a formában 100% vegán.
A sós verzió után jöjjön egy édes is, a vajas-tejszínes-porcukros french toast után szabadon, hiszen mint tudjuk, a bundás kenyér édesen is nagyon finom. Kaláccsal pedig még finomabb.
Növényi megoldások
- A csicseriborsóliszt egy kincs, készülhet belőle növényi omlett vagy a csicseriborsó-konzerv levéből tojáshabhoz hasonló hab, ez az aquafaba. A csicserikonzervből pillanatok alatt készülhet falafel vagy hummusz is, de pörköltalapként is kiváló.
- A tojásmentes nokedli vagy palacsinta ideális alapja a zabliszt.
- A lenmag összeőrlésével „lenmagtojást” hozhatunk létre, ami akárcsak a tojás, összetartja az élelmiszereket.
- Remek növényi tejföl készíthető olajos magvak krémesre turmixolásával és citrom hozzáadásával. A kesudió és mandula is alkalmas e célra.
Tipp a sütéshez
A serpenyőben való sütés helyett egészségesebb, ha egy tepsibe öntöd az olajat, és sütőben sütöd meg a bundás kenyeret kb. 180 C fokon. Miért? Ugyanis az olaj hevítése nem túl egészséges dolog. A rántott dolgokat vagy a sült krumplit, a fasírtot is elkészítheted ezzel a technikával.
Sós bundás kenyér recept
Hozzávalók::
- 4 evőkanál csicseriborsóliszt
- 2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)
- 1 csipet kurkuma (elhagyható, de a színe miatt érdemes használni)
- Metélőhagyma vagy szárított fokhagymapor – ízlés szerinti mennyiségben
- 1 dl napraforgó- vagy olívaolaj a sütéshez
- 60 dkg kenyér vagy másnapos zsemle, bagett, kifli
- 2 csipet só
- 2 dl víz
Elkészítése:
- A csicseriborsóliszthez öntsünk 1 dl langyos vizet.
- Várjunk 2 percet, ez idő alatt sűrűsödni fog a massza.
- Ezután hígítsuk fel a maradék vízzel. Egy tojásszerű, híg masszát kell kapnunk. Ekkor keverjük bele a sós változathoz a fűszereket. Forrósítsd fel az olajat, majd mártsd bele a masszába a felvágott kenyeret / kiflit / zsemlét, és süsd ki. Vigyázz, mert a forró olaj hajlamos arra, hogy kifröccsenjen és megégesse a kezedet.
Édes bundás kenyér recept
Hozzávalók:
- 1 banán
- 1 bögre mandulatej
- 1 csipet fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál barna cukor
- 1 dl kókuszolaj a sütéshez
- 60 dkg kenyér, még finomabb kaláccsal
- Az édes bundás kenyér elkészítése:
Elkészítése:
- A banánt alaposan nyomkodjuk össze villával, és adjuk hozzá a növényi tejet és az ízesítőket.
- Botmixerrel dolgozzuk krémesre a masszát, majd ebbe mártsuk bele a kenyeret vagy a kalácsot.
- Forró kókuszolajon süssük ki úgy, hogy belül még szaftos maradjon.