nlc.hu
Gasztro

15 ötlet a szikkadt kenyér felhasználására

A szikkadt kenyér kincs: 15 recept – 15 jó ok, hogy a többnapos kenyerünk ne a kukában végezze

15 étel a szikkadt kenyér újjászületéséért.

„Drága kenyér!” – tartja a mondás, és manapság ezt szó szerint érthetjük is. A kidobott pénzen túl az élelmiszerpazarlás globális és lokális probléma egyaránt, közelmúltbeli adat szerint egy főre számolva évente átlagosan 65 kg megvásárolt élelmiszer végzi a szemétben, globálisan pedig közel másfél milliárd tonna megy a kukába minden évben, miközben a világon közel egymilliárd ember éhezik.

Ha a szomorú statisztikák nem is befolyásolnak minket a mindennapi döntéseink során, a pénztárcánk már jelezheti, hogy érdemes kidobás helyett „újrahasznosítani” a kenyeret. Ha nem a fagyasztás mellett döntünk, tucatnyi módon menthetjük át egy új ételbe a megfáradt kenyerünket.

Egy örökbecsű tipp és egy tévhit a kenyér lefagyasztásáról

Ha nem fogy el frissen a kenyér, legyünk előrelátóak. A többnapos, szikkadt kenyeret sokan már nem szívesen eszik, de ha frissen lefagyasztunk annyit, amennyi megmaradna, akár már néhány nap múlva is kiolvaszthatjuk. A kenyér mélyhűtésének legokosabb módja, ha szeletenként fagyasztjuk le. Az egész kenyér kiolvasztása hosszan tart, középen sokáig fagyos marad, nem a legpraktikusabb megoldás. A kiolvasztáshoz viszont a tévhitekkel ellentétben nem szükséges sütő. Ha hagyunk neki elég időt, szobahőmérsékleten egyszerűen visszanyeri eredeti állagát.

Az értékes házi prézli

Próbáljuk csak ki, ha egy jobb minőségű kenyérből készül a házi zsemlemorzsa – akár apróra morzsolással, akár darálással –, a végeredmény jobb lesz, mint a boltokban kapható, némileg jellegtelen gyári zsemlemorzsa. Szárítsuk ki a kenyeret, és utána dolgozzuk meg.

Cifrázhatjuk is: pirítós

Banálisnak tűnik az ötlet, pedig milyen jól is tud esni egy ropogós pirítós. Egy kis trükk: ha sütőben pirítjuk a kenyeret, előtte egy kis vízpermettel frissítsük fel a kenyérszeleteket, ettől újra mennyien puha lesz belül és ropogós kívül. A vajon kívül is bármit elbír, amit a friss kenyér, az illata pedig önmagában élmény. Ha van sűrű, ízes-illatos, igazán jó minőségű olívaolajunk, kenhetős helyett önthetünk a pirítósra.

Olívaolajos, fokhagymás pirítós

Fokhagyma, olíva, só / Fotó: apomares, GettyImages

Próbáld ki a boltit, aztán a házit, és nem lesz több kérdés: kruton

A kruton ad értelmet egyes leveseknek, legyen az egy francia hagymaleves vagy bármilyen zöldségkrémleves. Az öregedő kenyeret serpenyőben lepirítjuk, és a són-borson kívül jöhet a fokhagyma vagy akár érlelt sajt is (csúcs a parmezán). Senki nem fog tiltakozni ellene.

Isteni házi kruton, amivel feldobhatod a salátákat

Mindennapi dolce vita: Bruschetta

A feltuningolt pirítósok mezőnyéből kitűnik az olasz kedvenc. Paradicsom, bazsalikom, só, bors, boldogság. Ha nem tartjuk magunkat az ortodox recepthez, bővíthetjuk azzal, ami van otthon, legyen az olívabogyó, paprika, padlizsán, a lényeg úgyis az olívaolaj és a paradicsom.

Bruschetta, a legjobb gyors vacsora

Bruschetta

Percek alatt kész. Bruschetta. / Fotó: fcafotodigital GettyI mages

Bundás kenyér, a megunhatatlan

A bundás kenyér a legmenőbb reggelizők és brunch helyek étlapján szerepel, általában némi tuninggal, sajttal-sonkával töltve és a snidlinges tejföllel kísérve. De jó is bundáskenyerezni egy bögre citromos teával. Reggelire, vacsorára is, vagy spenót feltéteként is akár.

Vacsora pillanatok alatt, fillérekből: hát persze, hogy bundás kenyér!

A bundás kenyér varázslat, az életünk esszenciája

Egy laktató saláta: toszkán kenyérsaláta

Nem éppen egy paleo vagy ketogén recept, de miért is ne? Valójában nem sokkal többet tud, mint a bruschetta, az alapanyagokat illetően csak a lilahagyma (vagy sonkahagyma) az eltérés, mindegyik más összetevő stimmel. Csak a felfogás más, és kész is a toszkán alapdarab.

Gyors vacsora: toszkán kenyérsaláta

Toszkán kenyérsaláta

Panzanella / Fotó: Banu R, Getty Images

Kánikulában naná, hogy gazpacho

A spanyolok hideg csupazöldség levesébe azért tesznek kenyeret, hogy egy kis sűrűséget adjon a gazpachónak. A hideg hozzávalók összeturmixolásával készülő levest készíthetjük csak paradicsommal, vagy tupírozhatjuk dinnyével is.

Itt a piros! A világ legegyszerűbb hűsítő levese kánikulára egy meglepő hozzávalóval

Klasszikus gazpacho

Hagyományos gazpacho paradicsommal és uborkával / Fotó: Westend61, Getty Images

Retró melegszendvics

Megvan a szovjet melegszendvics-sütő, ugye? Akár a nagy sütőt, akár azt használjuk, a régi vágású melegszendvicsnél kevés otthonosabb étel van. Kár is hozzá friss kenyeret venni, jobban is használható a több napos a két-három réteg pakolnivalóhoz: vaj, rá májkrém, sonka, párizsi, szalámi vagy zöldségkrém, a tetejére sajt. Sok sajt.

Retró gombás melegszendvicskrém – tisztára olyan, mint gyerekkorunkban

Franciás sikk: croque monsieur, croque madame és a croque mademoiselle

Ne franciás sznobériára gondoljuk a croque-variációk hallatán. Ezek a villásreggeli-kedvencek valóban kimaxolják a melegszendvics fogalmát, egyáltalán nem csak kenyeret, vajat, feltétet és bármilyen sajtot tartalmaznak. Egy valamirevaló croque monsieur Gruyère sajttal, NEM gépsonkával, tejjel, mustárral, tojássárgájával és őrölt szerecsendióval készül (a kenyéren túl). A croque madame a tetejére kerülő, kalapos hölgyet idéző tükörtojástól válik madame-má, a kisasszony formátum pedig vegetariánius. Rá is fér egy szendvicsfélére a könnyedség, annyira eltelítő ugyanis, hogy nem ezután fogjuk megmászni a Kilimandzsárót.

A legmenőbb melegszendvics, a croque monsieur

Croque madame

Dekadens örömök: croque madame / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

A szupermentés: pörkölt + szikkadt kenyér

Így is kell ezt: kinél ne fordult volna elő, hogy nemcsak a kenyér, hanem egy kis pörkölt is árván marad a fazékban. Legyünk bátrak, könnyű fogás nem lesz, de meglepően finom az összesütött pörkölt a kenyérrel. Az idősödő kenyérbe beszivárgó pörköltszaft mellett talán nem kell túl sokat érvelnünk.

Húsos melegszendvics

Kenyérgombócból soha nem lehet sok

A kenyérgombóc garantálja a jóllakást, készítsük vadasmarhához vagy pörkölthöz, német hústekercshez vagy tejszínes gombaraguhoz, netán levesbetétként. Az alábbi szalonnás-parmezános kenyérgombóc gyakorlatilag annyira laktató, hogy elég egy kis mártás hozzá, íme.

Gyors vacsora: szalonnás-parmezános kenyérgombóc

Specksonkás kenyérgombóc

Osztrák, olasz és német területen is összefuthatunk vele: kenyérgombóc sonkával / Olga Mazyarkina, Getty Images

A töltött húsok jóbarátja a szikkadt kenyér

Kinek a töltött csirke, kinek a töltött dagadó vagy a sertéskarajból készített göngyölt hús. A száraz kenyeret tejben áztató, tojásos-petrezselymes masszák feldobják a húsokat, és nagyot nem tévedhetünk velük. Vagy jó lesz, vagy még jobb.

3 különleges és egyszerű töltött hús

Fasírt vagy stefánia vagdalt

A hozzávalók (a főtt tojásokon kívül) és az alaprecept szinte ugyanaz. A kisebb fasírtok vagy a főtt tojással egyben sütött stefánia vagdalt télen-nyáron jöhet. Alapja a szikkadt zsömle vagy kenyér, és nem tud kimenni a divatból, legyen az retró fasírtos zsemle vagy egy szép sült stefánia vagdalt.

A stefánia vagdalt hidegen is, melegen is isteni

Stefánia vagdalt

Egy jól sikerült stefánia vagdalt / Fotó: Aksana Ban, Getty Images

Kenyérpuding – nem csak karácsonyra

Egy igazán dőzsölős módja az öregecske kenyér feldolgozásának a kenyérpuding, ami az elnevezésével ellentétben nem a köznyelvben élő puding. Sokféle gyümölcs illik hozzá, a mazsola már megosztóbb hozzávaló. Reggeliként is remekelhetünk vele, a vaníliaöntettel és/vagy tejszínhabbal igazi desszertté varázsolhatjuk.

Kényeztető reggeli az ünnepekre: isteni karácsonyi kenyérpuding

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top