nlc.hu
Gasztro

Retro gombás melegszendvicskrém

Retró gombás melegszendvicskrém – tisztára olyan, mint gyerekkorunkban

A titka az, hogy előbb a gombát készítjük el, és amikor már minden ízét kinyertük, csak akkor alakítjuk át besameles krémmé.

Vannak bizonyos, jól kitalált gyorséttermi klasszikusok, amik alkoholos filccel írták bele a kódjukat az agyunkba és az ízlelőbimbóinkba, nincs menekvés. Még akkor sincs, ha aktuálisan nem jutunk hozzá a kedvencünkhöz, hát sebaj, azért van konyhánk, hogy süssünk-főzzünk, akár még Big Macet is.

Az X generációsok és a korai Y-osok még emlékeznek rá, hogy a gyorséttermeknek volt régen elődje, úgy hívták, hogy büfé. A klasszikus magyar büféétel pedig mi más lett volna, mint a melegszendvics. Általában gondosan megkomponált és titkos receptúrák alapján készítették a szendvicskrémeiket, gyaníthatóan folyamatosan javítgatták és ennek az evolúciónak az lett a vége, hogy aki egyszer is megkóstolta a jellemzően piacokon, vasút- és buszállomásokon, vagy valamelyik eldugott, de mégis népszerű bódéban kapható melegszendvicset, az többé nem szabadult.

Jó hír, hogy egy csomó ilyen büfé még most is működik, köszönhetően a valóban csodás melegszendvicseiknek. Rossz hír nincs, még jobb hír viszont van: elhoztam a nagyszerű, retró gombás melegszendvicskrém receptjét.

Ez így egy komplett fogás, ha elkészíted, érteni fogod. Nem nehéz, nem is tart sokáig, de sok apró lépés pontosan meghatározott sorrendjéből áll össze a végeredmény. A lényeg, hogy először a gombát készítjük el és abba lényegítjük bele a besamelt, így lesz igazán gombaízű a végeredmény.

Retró gombás melegszendvics

retro gombás melegszendvics

Fogadjunk, hogy már érzed is az ízét a szádban! (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók (családi adag)

  • 30 dkg gomba, jellemzően csiperke
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • só, bors, fűszerpaprika
  • vegeta, ha a retró hatást keressük, rozmaring és kakukkfű, ha az ízlésünk kissé már eltávolodott ettől
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 6 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • szerecsendió

Elkészítés

  1. Először az olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát. Közben felszeleteljük a gombát (ízlés dolga, hogy mekkorára vágjuk, túl apróra nem kell, úgyis összeesik. Meghámozni nem kell, elég leöblíteni.
  2. Rátesszük a hagymára a gombát, megsózzuk, megkeverjük. Közben apróra vágjuk a petrezselymet, azt is beletesszük a fazékba és főzzük, amíg a gomba levet nem ereszt, majd még azután is, amíg majdnem teljesen el nem forrja a levét. A konyhát közben nem hagyjuk el, hanem élvezzük a felszabaduló illatokat, egyszerűen mesés!
  3. Most beletesszük a vajat, hagyjuk megolvadni, rátesszük a fűszereket, elkeverjük, lehúzzuk a tűzről.
    gombás melegszendvicskrém alap

    Most itt tartunk: a gombát megdinszteltük, rászórtuk a fűszereket, és ezután fogjuk besameles krémmé alakítani (Fotó: Belső Olga)

  4. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre és ráöntjük a tejet. Addig főzzük, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Sűrűbb lesz, mint a besamel, a liszt-tej arányából adódóan. Kóstoljuk meg, ha hiányzik még belőle só, vagy valamilyen fűszer, pótoljuk. Nyugodtan fűszerezhetjük karakteresre.
  5. Ezután, ha van időnk, akkor tegyük hideg helyre kihűlni a szendvicskrémet, mert az állás, érés nagyon jót tesz az ízeinek. Hűtőben egy-két napig tárolhatjuk, annál tovább gombás ételt ne!

Melegszendvicset sütni pedig úgy kell, hogy a sütőt felmelegítjük 250 fokosra, és benne hagyjuk a tepsit is felmelegedni, így nem lesz szottyos a kenyér alja, hanem kissé ropogós lesz. A kenyerekre vastagon pakolunk a szendvicskrémből, megszórjuk reszelt trappistával (eszünkbe ne jusson puccos svájci vagy francia sajtokkal egyénieskedni, ez retró kaja!) és betoljuk a sütőbe. Vigyázunk rá, nézzük, hogy mikor van kész: akkor, amikor már nagyon gusztusosan piros a sajt a tetején.

Jó étvágyat hozzá!

További recept ötletek gombaimádóknak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top