Mihez kezdj a Márton-napi libamaradékkal? Három pazar fogást ajánlunk

nlc | 2022. November 13.
A Márton-napi liba feltámadása háromszor.

Ha Márton-napja alkalmából voltunk olyan elszántak, és egész libát szereztünk be, bizonyára már készen is van a gazdag libaleves vagy ludaskása (vagy mindkettő), amibe mehetett a nyak, az aprólék, zúza és szárnytő is. Ha libamellre vagy libacombra szavaztunk, van rá esély, hogy csak az üres tepsi maradjon a sütés után. Ha mégis van maradék, annyi finomság készülhet az értékes szárnyashúsból.

Még ha zsírjában is sütöttük a libát, egy-két nap után hajlamos lehet kiszáradni. Bár sütési módszerekkel is fel lehet frissíteni a sültet, teljesen új ételeket is alkothatunk belőle. Három javaslatot hoztunk, és soha ne becsüljük le a kisült libazsírral megkent friss kenyeret sült  hús darabokkal!

A libaleves télies fűszerekkel lesz igazán különleges / Dar1930, Getty Images

Télváró libaleves

Olyan sok meleg, télies fűszert tartalmaz ez a leves, akár a menő ázsiai rokonai, a vietnámi pho vagy a japán ramen. A receptet illetően maradjunk csak a Kárpát-medencében, de a fűszereket jól bírja a mély ízű és színű libahús.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ludaskása helyett libarizottó

A ludaskása különlegessége, hogy libaaprólékkal gazdagítjuk. Egész liba vásárlása esetén minden rész menjen a levesbe vagy kásába! Ha csak színhúsunk marad, készítsünk egy kevésbé rusztikus ételt, rizottót, amibe csak színhús kerül.

Ludaskása helyett rizottó / Fotó: rodrigobark, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Márton-lúd Mexikóban: liba taco

Ha van otthon néhány lap tortilla, nincs elvesztegetett sült hús. (Ezért érdemes mindig tartani otthon!) Adja magát belőle a burrito is, amikor is nagy tortillalapon tekerünk fel sok-sok zöldséget, húst és szószt, és sajt is kerül rá.

A taco is óriásit megy az utóbbi években. Kisebb, lehetőleg kukoricalisztből – vagy kevert búza- és kukoricalisztből – készült puha tortillára halmozzuk a maradék húst, amire chmichurrit kanalazunk, hogy jól csússzon.

nlc. tipp: Így lesz ropogós a taco

A puha tortillát kagylóhéjszerűen félbehajtjuk, és sütőben 180 C fokon merevre sütjük.

A szuperzöld szósszal, chimichurrival / Fotó: Carroll Creative Imagery, Getty Images

Chimichurri szósz hozzávalói:

nlc. tipp: Dobjuk fel gyümölccsel!

Ízgazdagító ínyenc trükk, ha ananászt vagy mangót aprítunk a chimichurriba.

Elkészítése:

Mozsárban vagy csak késsel, esetleg aprítóban zúzzuk össze/vágjuk fel a hozzávalókat, majd ízesítsük a fűszerekkel, az olajjal és a vörösborecettel. Fogyasszuk frissen, illatosan!

Exit mobile version