nlc.hu
Gasztro

Iránymutató a karácsonyi húsvásárláshoz

Ünnepi húsmatek: mennyibe kerül idén a göngyölt csirke, töltött dagadó, kacsasült vagy libamáj?

Milyen hús kerül idén a karácsonyi asztalra? Így néz ki az árpiramis a leginkább pénztárcabarát húsválasztástól a méregdrága libamájig, ha hagyományos karácsonyi húsételekben gondolkodunk.

Karácsonykor olyan alapanyagok is asztalra kerülnek, amiket az év többi szakában túl drágának ítélünk meg. Az idei év elképesztő drágulásai azonban azokban a háztartásokban is komolyabb fejszámolásra késztetnek, ahol korábban családi hagyomány volt kérdés a libacomb vagy kacsamáj a karácsonyi asztalon.

Az alábbi hagyományos ünnepi ételekben négy főre számoltuk ki a húsbeszerzés költségeit.

1500 forinttól – Egyben sült töltött csirke

A sütőből frissen kivett, aranybarnára sült töltött csirke is igazi ünnepi fogás, ha nem ruháznánk be drágább szárnyasba. 1,2 kilogrammos egyben csirke (aprólék nélkül) már 1500 forint körül kapható. Emelhetünk ünnepi mivoltán, ha a fokhagymás tejbe áztatott zsömlés töltelékbe a petrezselyem mellett csirkemájat is keverünk.

1500 forinttól – Göngyölt és töltött csirkemellek

A hatósági áras bőr és csont nélküli csirkemell egy teljesen hétköznapi alapanyag, de bizonyára sok család karácsonyi asztalára kerül idén. A sajtos, májas vagy aszalt gyümölcsös töltelékkel, a szalonnacsíkokba göngyöléssel ünnepibbé varázsolhatjuk a mindennapok húsát is. Egy kilogramm csirkemell már elegendő négy fő jóllakatására.

Háromféle töltött csirkemellet receptjét mutatjuk!

Baconnel göngyölt csirke

Baconnel göngyölt csirkemell / Fotó: elena_hramowa Getty, Images

1900 forinttól – Töltött csirkecombok

Egész évben kedvenc, és ársapka nélkül is elérhető árú húsféle. Négy csirkecombért átlagosan 1900 forintot kérnek a boltokban. A tölteléket úgyszintén cifrázhatjuk, mint az egyben sült szárnyasnál, aszalt szilvával ünnepibb ízvilágú lehet. Más árkategóriát jelent, ha szabadtartású tanyasi csirke combját vesszük, amiből négy darab már 6000 forint.

2400 forinttól – Egyben sült sertésdagadó és töltött dagadó

Pénztárcabarát választás a sertésdagadó is, kilója átlagosan 2400 forint, kiváló alapanyag a tepsis egyben sütéshez. Érdemes mázzal megkenni a külsejét, és persze tölteni. Ha már nekilátunk, ugyancsak érdemes egy minimum másfél kilós húst kisütni, amit már 3600 forintért beszerezhetünk (rendszeresen akciózzák is). Egy ekkora sült hús jó eséllyel több étkezést is meg fog érni az ünnepek alatt.

Készüljön Narancsos-chilis vagy tejben sült sertésdagadó, tovább a receptekre!

3500 forinttól akár 10 ezerig – A kacsa négyszer

Kacsasült nélkül sok családban elképzelhetetlen a karácsony. A sült kacsamell kényes húsrész, könnyű kiszárítani, de jól elkészítve remek ünnepi étel. A pecsenyekacsamell kilóját 5700 forintért kínálják, ennyi minimum szükséges lesz egy kacsalakomához, mert összeugrik sütés közben.

Négy főre négy darab pecsenyekacsacomb legalább 3000 forint, de az egyik országos szupermarketláncnál 4500 forintra jön ki négy kacsacomb.

Sült kacsacomb gombóccal, párolt vörös káposztával és sült almával

Tökéletes ünnepi főétel / Fotó: AlexRaths, Getty Images

Hízott kacsamellet nem találtunk 10 000 forint alatt, a hízott kacsacomb kilogrammja 7000 forint, ezért ha számít a matek, maradjunk a kisebb pecsenyehúsoknál.

9600 forinttól: töltött pulyka

Pulykát egészben nagyon kevés helyen lehet kapni. Ha egy jól megtermett, 5-6 kilogramm közötti madarat szeretnénk egyben sütni, érdemes felkeresni egy pulykával is foglalkozó hentest, és külön rendelni tőle. Érdemes azonban kisebb állattal kezdenünk. Egy 3 kilogrammos bébipulykát már 3200 forintos kilónkénti áron beszerezhetünk (több húsáru webshopban előrendelés szükséges hozzá), majd a saját pecsenyeszaftjával locsolgatva türelmesen átsütni.

Tovább a korábbi cikkünkre: A tökéletes karácsonyi pulyka titka: majonéz és húshőmérő

15 000 forinttól – Hízott kacsamáj és libamáj

Ha hájjal együtt vesszük, egy-kétezer forinttal olcsóbb kilója, habár olcsóságról e luxuscikkek kapcsán nem beszélhetünk. A legfinomabb, ennek nyomán legértékesebb is a hízott libamáj, aminek immár 20 000 forint kilója. A hízott kacsamáj hájjal 15 000 forintért kapható, a színmáj 17 000 forinttól.

Karácsonyi libalakoma körettel, savanyúsággal, bejglivel

Karácsonyi libalakoma egészben sült libával, mellette sült libamájjal / Fotó: MarianVejcik, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top