nlc.hu
Ünnepi menü

Töltött karácsonyi sült pulyka recept

A tökéletes karácsonyi pulyka titka: majonéz és húshőmérő

Kacsát és halat sokan készítenek karácsonykor, de egyre többen sütnek pulykát is az ünnepekre. Hogy igazán tökéletesre sikerüljön, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni. Kövesd a receptet!

A pulyka ma már szinte kötelező fogás a karácsonyi vacsorán, éppen ezért komoly stresszforrást jelenthet, ha nincs nagy gyakorlatunk az elkészítésében. Egy majonézes pulyka példáján mutatjuk be, hogy egy kevésbé bonyolult recepttel is el lehet kápráztatni a családot.

Először is: mindenki nyugodjon meg, attól, hogy az étel nevében szerepel a majonéz, nem lesz a karácsonyi pulykának majonézíze, viszont a majonéz szaftossá és ízletessé varázsolja a szárnyast. A konkrét recept előtt azonban következzen néhány általános tipp, amely jól jöhet, ha pulykasütésre vállalkoznánk a nagy napon:

A tökéletes pulyka titka: majonéz és húshőmérő

1) Válasszunk kisebb pulykát!

Ahogy sok más esetben is, az egy tévhit, hogy minél nagyobb, annál jobb. A túl nagy pulykát nehezebb egyformán ízesíteni. Ha sokan ülik körül a karácsonyi asztalt, inkább keressünk két kisebb méretű szárnyast.

2) Használjunk húshőmérőt!

Így csak a szükséges ideig fogjuk sütni a pulykát. Az ideális húshőmérő benne marad a szárnyasban, és akkor is látható, ha a pulyka a sütőben van. Érdemes egyből kettőt beszerezni: egyet a comb, egyet pedig a mell legvastagabb részéhez. Nagyon fontos, hogy a hőmérőket teszteljük le, és ne a karácsonyi pulyka elkészítésénél használjuk őket először!

A tökéletes pulyka titka: majonéz és húshőmérő

3) Egy pulykát sem kell négy órán át sütni.

A sütési hőmérséklet és a sütési idő nem bonyolult kérdések. Rövid ideig kell magas hőmérsékleten sütni, aztán közepes hőfokon, amíg a pulyka hőmérséklete eléri a 70 Celsius-fokot. Ez két óra alatt megtörténik, a pulyka méretétől függően.

A tökéletes pulyka titka: majonéz és húshőmérő

4) Hagyjuk pihenni a pulykát!

Amikor kivesszük a sütőből, takarjuk le, és a méretétől függően 20-30 percig pihentessük, mielőtt nekiesünk. Így szaftos marad.

5) Ne essünk kétségbe, ha nincs időnk a sós lében pácolásra.

A sós lében való pácolás örök kérdés. Ha van időnk, áztassuk a pulykát a fűszeres sós vízben, de ez nem feltétlenül szükséges. Ha nem sajnáljuk az időt és a pénzt, hogy egy jó minőségű és nem túl nagy méretű pulykát veszünk, és megfelelően sütjük meg, a sós páclé nem nélkülözhetetlen.

A tökéletes pulyka titka: majonéz és húshőmérő

6) Ne csak karácsonykor süssünk pulykát!

Gyakorlat teszi a mestert. Ne csak karácsonykor süssünk pulykát, és kísérletezzünk különféle receptekkel. Próbáljuk ki, milyen a sós páclében áztatott pulyka, és próbáljuk ki enélkül is. Készítsünk pulykát különféle trükkökkel és eljárásokkal. Ha magabiztosan tudunk pulykát sütni, a karácsonyt – és az ízeket is – is jobban fogjuk élvezni.

A tökéletes pulyka titka: majonéz és húshőmérő

Majonézes sült pulyka

Hozzávalók:
• 5,5-6 kg-os pulyka, teljesen kiolvasztva
• 6-7 friss zsályalevél, nagyobb darabokra vágva
• 5-6 szál friss kakukkfű
• 2-3 szál rozmaring
• 2-3 szál oregánó
• 350 ml majonéz
• 1-2 ek durva szemcséjű só
• 1-2 ek bors
• 3 szárzeller, nagyobb darabokra vágva
• 1 nagy hagyma, nagyobb darabokra vágva
• 120 g sózott vaj
(A majonézt és a fűszereket a pulyka méretének arányában használjuk.)

A tökéletes pulyka titka: majonéz és húshőmérő

Elkészítése:

1) Előmelegítjük a sütőt 230 Celsius-fokra.

2) A fűszereket összekeverjük a majonézzel. (Nem kell ragaszkodnunk a receptben szereplő fűszerekhez, nyugodtan kísérletezzünk más ízekkel.)

3) A pulykát sütőtálcára helyezzük. A majonézes keverékkel alaposan bedörzsöljük kívül és belül. Sózzuk és borsozzuk. A zeller- és hagymaszeletekből is teszünk a pulykára és a belsejébe is. A vajat a pulyka belsejébe tesszük.

4) A pulykát először 30 percig sütjük 230 Celsius-fokon. Aztán 180 Celsius-fokra kapcsolunk vissza, és a pulyka combjának legvastagabb részébe helyezzük a húshőmérőt. Óvatosan, hogy ne érjünk a csontjához. (Aki biztosra akar menni, a pulyka mellébe is tegyen egy hőmérőt.)

5) Lefedés nélkül sütjük a pulykát, amíg a combban levő húshőmérő 70 Celsius-fokot nem mutat. (A sütés ideje a pulyka méretétől függően másfél-két óra.) A pulyka mellébe helyezett hőmérőt is nézzük meg. Aki aggódik amiatt, hogy a lábak kiszáradnak a sütés közben, takarja le őket fóliával. Időnként érdemes ellenőrizni, hogy erre szükség van-e.

6) Kivesszük a pulykát a sütőből, letakarjuk fóliával és 20-30 percig pihentetjük a méretétől függően, majd felszeleteljük.

A tökéletes pulyka titka: majonéz és húshőmérő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top