6 mutatós és finom fűszernövény, ami cserépben is vígan elél

Bagaméri Viki | 2023. Július 07.
Szüretelj saját termesztésű friss fűszernövényt kert és terasz nélkül: ezeket a konyhakerti növényeket egy cserépnyi földben is boldoggá teheted!

A fűszernövényeket sok más mellett azért imádjuk, mert az ízek és illatok tökéletes összhangjának megtestesítői, nem mellesleg pedig jól is mutatnak. Igaz, hogy a legtöbbjük kültéren érzi magát a legjobban, akad köztük jó pár olyan, amit virágládában, sőt akár cserépben is szépen tarthatsz.

Kis helyen is elférnek, nagy igények nélkül

Ahhoz, hogy szeressenek nálad lakni, a lényeg, hogy olyan helyet találj nekik a lakásban, ahol lehetőleg sok természetes fény éri őket, ugyanakkor nincsenek a tűző napnak kitéve. A talajt illetően az általános virágföld is megteszi, a rendszeres öntözésről, a túllocsolás elkerüléséről és a tápoldatozásról viszont nem szabad megfeledkezned, ha szép, egészséges és bőséges termést szeretnél.

Az igazán nagy kalandorok akár magról is ültethetik a fűszernövényeiket, de teljesen jó az is, ha termelőktől, piacon vagy akár szupermarketben szerzed be az új zöld kedvenceket. Akkor sem vész kárba a munkád, ha úgy látod, hogy az otthoni növénynevelést nem neked találták ki: egyszerűen használd el a még épségben maradt leveleket és ágakat, mielőtt végleg búcsút vennél tőlük! 

Szívből reméljük persze, hogy erre a tanácsra csak elméletben lesz szükséged, és az együttműködésetek igazán gyümölcsöző lesz, akármelyiket is választod az alábbi 6 növényből!

Cserepes fűszernövények

A zsálya meleg- és fényigénye igen nagy, de a direkt napfényt nem szereti. Vízigénye közepes. (Fotó: Getty Images - Stieglitz)

Cserepes fűszernövények

A mentának nincsenek nagy igényei, csak napfényre, vízre és virágföldre vágyik. Nagyon könnyen szaporítható! (Fotó: Getty Images - solidcolours)

Cserepes fűszernövények

A bazsalikomot ültesd át a bolti cserépből nagyobba és amikor száraz a földje, locsold meg. Sokkal többre nem is vágyik! (Fotó: Getty Images - StockRocket)

Cserepes fűszernövények

A babérra sokan fáként gondolnak, pedig cserépben is jól érzi magát, főleg ha rendszeresen visszavágod. (Fotó: Getty Images - Diana Taliun)

Cserepes fűszernövények

A rozmaringnak sincsenek nagy elvárásai, jól tűri a szárazságot és a meleget is. Néha azért locsold meg! (Fotó: Getty Images - Annie Japaud)

Cserepes fűszernövények

A citromfű könnyebben megsértődik víz nélkül, de az ő gondozása sem ördöngösség! (Fotó: Getty Images - Annie Japaud)

Nyitókép: Getty Images – fcafotodigital

Exit mobile version