nlc.hu
Otthon

Bazsalikom gondozása

Ha így gondozod, idén nem fogod kinyírni a bazsalikomot

A bazsalikom nem a leghálásabb fűszernövény, nagyon könnyű megölni, de ezek a tippek segítenek, hogy végre megtörjön a gyilkos átok!

Hozzád kerül egy egészségtől majd’ kicsattanó bazsalikom, és megfogadod (de legalábbis szívből reméled), hogy ezúttal nem oltod ki az életét. Aztán minden próbálkozás ellenére megjelennek a levelein az apró barna foltok és szép lassan kókadozni kezd az egyébként igen illatos és ízletes fűszernövény… Tudni szeretnéd, mit rontasz el mindig a bazsalikom gondozása során? Most sorra vesszük, hol lehet a hiba!

Hiába halljuk úton-útfélen, hogy a bazsalikomnak nincsenek nagy igényei, ha nem kapja meg azt a kicsit sem, amire vágyik, néhány hét leforgása alatt kimúlik. A gondozásával próbálkozhatsz az ablakpárkányon, a teraszon vagy a fűszerkertben, vagyis akár cserépben és virágládában is komfortosan érezheti magát. Ha kitanulod a bazsalikomgondozás fortélyait, akár egész évben szedegetheted róla az élénkzöld leveleket, vagyis meghálálja az odafigyelésedet.

bazsalikom cserépben

1. Üdv  az új otthonodban!

Ha tényleg azt szeretnéd, hogy a bazsalikom jól érezze magát nálad, miután hazaviszed, költöztesd át egy agyagból készült cserépbe vagy ültesd ki virágládába, hogy nagyobb hely álljon a rendelkezésére. 

2. Ültesd laza, zsíros földbe!

Ez a fűszernövény a laza, zsíros talajt szereti leginkább, mert az könnyen átereszti a vizet, így kevésbé kell attól tartani, hogy a nedvesség megreked a növény alatt és kárt tesz a gyökerében. Ezt azért fontos megelőzni, mert a bazsalikomnak annyi, ha a gyökere megbetegszik!

3. Öntözd okosan!

A bazsalikomodnak nem tesz jót a túlöntözés, ám legalább ilyen káros az is, ha hosszabb időre megfeledkezel a locsolásáról. A legjobb emlékeztető, hogy kell-e a növényt vízzel kínálni, az, ha megérinted a földjét: akkor jó, ha kissé nedves tapintású – száraz vagy víztől tocsogó talaj esetén mindenképp közbe kell lépned!

4. Óvd a direkt napfénytől!

Ez a mediterrán klímához szokott növény kedveli ugyan a napfényt és a meleget, erőteljes napsugárzásnak azonban nem jó kitenni, mert az könnyen kiégeti a leveleit. Arra, hogy ez megtörtént, a leveleken felbukkanó barnás-feketés foltok hívhatják fel a figyelmedet. Ha ilyeneket látsz, keress fényvédettebb helyet a bazsalikomnak!

5) Vágd vissza, ha virágot hoz!

Bár elsősorban zöld leveleiről híres a bazsalikom, jó, ha tudod, hogy olykor virágokat is hoz. Ezek halványkék színűek és fürtökben nyílnak, jobb azonban levagdosni őket a növényről, mert virágzást követően fássá válik a bazsalikom szára és a levelei sem lesznek többé olyan zsengék, amilyennek szeretjük.

Így használd a konyhában

  • A bazsalikom szuper párost alkot a paradicsommal, nyersen és főzve egyaránt: villámgyors fogást kerekíthetsz belőle néhány szelet paradicsommal, mozzarellával, kevés olívaolajjal meglocsolva és oregánóval megszórva, de tészta- vagy pizzaszószba is kerülhet.
  • Készíthetsz belőle pesztót, ehhez elég olívaolajjal, száraz serpenyőben pirított fenyőmaggal, fokhagymával és reszelt parmezánnal pépesíteni, de ha egyszerűbb megoldást keresel, az aprított bazsalikomot krémsajttal is összeforgathatod és pirítósra kenheted. Ha kis lángon felmelegíted, frissen főtt tésztához is adhatod!
  • Eperrel és őszibarackkal is mennyei, legközelebb dobj bazsalikomot a smoothie-ba vagy a limonádédba!

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top