nlc.hu
Otthon

Bazsalikom termesztése

Így lehet dús és egészséges a bazsalikomod – gondozási tippek kezdőknek és haladóknak

A boltban még gyönyörű zöld volt a cserepes bazsalikom, de otthon egyszerűen feladta, és nem tudtad életben tartani? Így gondozd a fűszernövényedet, és sokáig élvezheted az ízét!

Ahhoz, hogy igazán szép és dús bokrú bazsalikomod legyen, és ne csak egy hetet bírjon ki a hazaérkezést követően, tudnod kell, hogy milyen helyet szeret ez a fűszer, és az sem mellékes, hogy milyen a vízigénye.

A bazsalikom nem csak fűszer

Ha jól gondozod, a bazsalikom 30-50 centire is megnő, levelei élénk zöld színűek, és az illata semmivel sem összetéveszthető, kellemesen aromás. Az olasz ételek, pesztók nélkülözhetetlen fűszere, sőt, még a reggeli tojáslepényt is feldobhatod vele. Főzéshez, sütéshez a legideálisabb a virágzó hajtás, de természetesen akkor is használhatod, ha épp nem virágzik.

A bazsalikom gondozása

Ültesd nagyobb cserépbe, hogy legyen helye fejlődni! (Fotó: Getty Images)

Ha el szeretnéd tenni télre, akkor vágd le a hajtásokat, fogd őket csokorba, és akaszd fel egy szellős helyre, hogy megszáradjanak. Ha már teljesen kiszáradtak a levelek, morzsold össze őket, és tedd bele egy üveg fűszertartóba.

Jó tudni, hogy a bazsalikom nemcsak főzéshez jó, hanem gyógyhatásáról is ismert. Ha hajlamos vagy a puffadásra, nincs étvágyad, akkor is bevetheted! Sőt, a megfázásos időszakban is jól jön a belőle készült főzet, ugyanis kiváló köhögéscsillapító.

A bazsalikom ültetése, gondozása

Mivel a bazsalikom kedveli a meleget és sok napfényre van szüksége, a legjobb, ha a konyhaablakba teszed. De ha van erkélyed, ami kifejezetten napos, oda is ültetheted, szeretni fogja a helyet. A hideg idő előtt azonban feltétlenül vidd be a konyhába!

A kiskertbe most már ne ültesd ki, hiszen könnyen elfagyhat – kifejezetten érzékeny növény, és a fagyponthoz közel is már károsodhat. Helyette tedd balkonládába, és a májusi fagyok elmúltával majd kiültetheted. Ha mindent jól csináltál, gyorsan dús bokor lesz a jutalmad tavasszal.

A bazsalikom gondozása

A kisebb leveleket használd, ne a nagyobbakat! (Fotó: Getty Images)

Fontos, hogy olyan talajba ültesd, ami jól szellőzik, de közben megtartja a nedvességet, és válassz nagyobb cserepet, amiben kényelmesen tud fejlődni. Az öntözését nem kell túlzásba vinned: a lényeg, hogy a talaja enyhén nedves legyen.

A hangsúly a folyamatos öntözésen van, vagyis ne egyszerre akard bepótolni az öntözést, ha kimaradt pár nap, mert ilyenkor könnyen elrohadhat a gyökere. Ősszel jó, ha a fejlődését megtámogatod egy kis általános növénytáppal is, meg fogja hálálni.

Fejlődés közben a csúcshajtásokat csípd vissza, ne a nagyobb leveleket vedd le – így terebélyesebb bokorra számíthatsz, mivel nem felfelé, hanem oldalra fog terjeszkedni. De azért is fontos, hogy az apró leveleket szedd le, mert ha a nagyobbakkal indítasz, könnyen megölheted a növényt. Kártevőkkel nem kell számolnod, nem fogják megtámadni a rovarok.

Még több növényápolási tipp!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top