nlc.hu
Otthon

Ősszel virágzó balkonnövények

5 virágzó növény az őszi balkonra

Ezek a növények az ősz folyamán borulnak virágba és akár egészen az első fagyokig viríthatnak a balkonodon vagy a kertedben.

Bár a nyár virágai elhervadtak, a színpompás szirmokról az őszi időszakban sem kell lemondanod. Öt olyan virágzó növényt mutatunk, melyek ezekben a hetekben nyílnak és még egyáltalán nem késő kiültetni őket.

Napfényvirág

A napfényvirág, ahogy arra a neve is utal, a nyári napok hangulatát csempészi át az őszbe, sárgás, illetve narancsos színű virágaival. Napsütéses, elsősorban déli fekvésű erkélyeken vagy ágyásokban, laza, jó vízelvezető talajban érzi magát a legjobban. Ha cserépbe vagy ládába ülteted, közepes vagy nagyobb méretűt válassz, ugyanis a növény akár 1 méter magasra is megnő. Rendszeres öntözést igényel, de átmenetileg a szárazságot is elviseli.

Napfényvirág

Napfényvirág (Fotó: DeAgostini/Getty Images)

Évelő őszirózsa

Az ősz egyik legnépszerűbb és egyben leginkább strapabíró növénye az őszirózsa, melynek ilyentájt számos fajtája megtalálható a kertészetekben. Ez a növény is világos helyeken és laza, állandóan nedves talajban fejlődik a legszebben. Egészen az első fagyok beálltáig ontja magából kékes, lilás vagy éppen fehér virágait.

Évelő őszirózsa

Évelő őszirózsa (Fotó: Getty Images)

Édes őszi klematisz

Nyár derekától akár október végéig, november elejéig is virágzik az édes őszi klematisz, mely jellegzetes, édeskés illatú virágairól kapta a nevét. A boglárkafélék családjába tartozó növény talajtakaróként vagy kúszónövényként is nevelhető. Ha balkonra szánod, mindenképp nagyobb méretű ládába ültesd! Árnyékos vagy félárnyékos helyen is megél.

Édes őszi klematisz

Édes őszi klematisz (Fotó: Getty Images)

Borzas púpliliom

Az egzotikus megjelenésű borzas púpliliom az ősz első heteiben bontja szemkápráztató, orchideákat idéző, pettyes virágait. Amilyen különleges a kinézete, annyira egyszerű azonban a gondozása. Teljesen átlagos virágföldben, félárnyékban is elvan, a talaját azonban ajánlatos folyamatosan nyirkosan tartani. 

Borzas púpliliom

Borzas púpliliom (Fotó: Getty Images)

Kékszakáll

Az árvacsalánfélék családjába tartozó kékszakáll szeptember-október folyamán végig, igen bőségesen virágzik. Akár 50-100 centiméter magasra is megnő, balkonnövényként, de sziklakertekben is kifejezetten jól mutat. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, a gyökérzete a pangó vizet nem viseli el.

Kékszakáll

Kékszakáll (Fotó: Getty Images)

Kertészkedj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top