A párnák sem örök életűek, innen tudod, hogy a kuka a legjobb megoldás

nlc | 2023. November 11.
Vannak jelei annak, hogy ideje kicserélni kedvenc alvótársainkat.

Nincs jobb érzés annál, mint egy hosszú nap után befeküdni az ágyba, bebújni a paplan alá és fejünket lehajtani a párnára. Az alvásunk szempontjából persze nem mindegy, hogy milyen matracon fekszünk, hogy milyen takarót húzunk magunkra, ahogyan az sem, milyen párnán pihentetjük a fejünket.

Sokan nem tudják, de bizony a párnának is – ha fogalmazhatunk így – van lejárati ideje, vagyis egy idő után ezek is megérnek a cserére, muszáj tőlük búcsút venni, és újabbakat beszerezni. 

Az egyik ok, amiért egy párna élete nem tart örökké, az a higiénia, a tisztaság, ugyan ezeket is lehet tisztítani, sőt, kell is, sajnos ezzel sem lehet a végtelenségig meghosszabbítani az élettartamukat.

Mint mi is írtuk korábban, a koszos párnákkal növeljük az olyan tipikus beltéri allergiák kockázatát, mint amilyen a por- vagy a szőrallergia. Az arra hajlamosaknál egy „sárga párna” még súlyosbíthatja is az egyébként sem túl kellemes tüneteket.

A tollpárnákkal kapcsolatban a szakemberek külön megjegyzik, hogy idővel egy sor különféle atka telepedhet meg bennük, amik hosszú távon légzési problémákat és allergiát okozhatnak.

A másik ok, amiért időnként le kell cserélni a párnákat az az, hogy már nem kényelmes rajtuk feküdni, nem biztosítanak kellő alátámasztást. Gyanús lehet az, ha mindennap nyakfájással ébredünk vagy úgy érezzük, hogy a töltőanyag elmozdult, lelapult, összeállt.

Ha pedig ennél kicsit módszeresebbek vagyunk, akkor ki lehet próbálni azt is, hogy a párnát félbehajtjuk, majd körülbelül egy percig így tartjuk a kezünkben, ha a párna ezután nem nyeri vissza az eredeti formáját, akkor sajnos lejárt a szolgálati ideje.

Amennyiben pedig nem akarunk ilyen erőfeszítéseket tenni, lehet hallgatni a Sleep Foundation szakértőire is, akik szerint egyébként egy-két évente érdemes kicserélni a párnáinkat.

Fotó: Pexels

Ez az információ egyébként sokaknak új, derült ki egy Instagram-posztból.

„Rendszeresem mosom a párnáimat, de nem tudtam, hogy van lejárati idejük” – írta az egyik hozzászóló.

„A párnámmal most ünnepeljük a tizedik évfordulónkat” – jegyezte meg egy másik kommentelő.

És van, aki rákontrázott. „A párnáim szó szerint olyan idősek, mint én, és nem tudok aludni nélkülük!”

(via LadBible)

Exit mobile version