Igazi bacitanya lesz a mosogatószivacs, ha így használod

Sz.Cs. | 2023. December 19.
Egy tesztelés során kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy hogyan használjuk a mosogatószivacsunkat.

Bárkivel előfordulhat, hogy egy mosogatás során nem mindig csavarja ki a mosogatószivacsot. Persze elsőre ennek a lépésnek a kihagyása egészen ártalmatlannak tűnhet, azonban az America’s Test Kitchen TikTok-oldalán egészen elképesztő felfedezésre jutottak. 

A kísérlet időtartama két hétig tartott, amelynek egyik felében csavarás nélkül, minden tányért, poharat és evőeszközt eltöröltek az ételmaradékokkal együtt. A másik felében ugyanígy jártak el azzal a kivétellel, hogy használat után a mosogatószivacsot azonnal kicsavarták. Hogy mi a különbség? 

A nedvesen hagyott mosogatószivacson 25 ezerszer több baktériumot találtak, mint a másikon. Hozzátették azt is, hogy fertőtlenítés gyanánt néhány alkalommal érdemes lehet a mosogatógépbe is beletenni a tányérokkal együtt. 

A tanács ellenére azonban voltak, akik szkeptikusan álltak a módszerhez. Az egyik felhasználó például ezt kérdezte: 

„Tényleg vannak, akik minden alkalommal kicsavarják a szivacsot?”

„Azt gondolod, hogyha lenne mosogatógépem akkor kézzel mosogatnám el a tányérokat?” – írta egy másik felhasználó. 

Egy korábbi vizsgálat is arra jutott, hogy a mosogatószivacson hemzsegnek a bacik. A tanulmány során 22 család otthonát vizsgálták meg, és kiderült, hogy 75 százalékuk esetében a mosogatószivacsok Coliform-baktériumokkal voltak fertőzöttek, mely baktériumcsalád tagja többek között az E. coli is. Kiderült továbbá, hogy egy mosogatószivacson akár kétszázezerszer annyi baktérium található, mint egy vécéülőkén.

Exit mobile version